Brazilski doktori opekotine liječe ribljom kožom

Porodica i zdravlje
Brazilski doktori opekotine liječe ribljom kožom
Novi način liječenja teških opekotina.

Brazilski naučnik Odoriso de Morais kaže da korišćenje kože ove ribe ubrzava zarastanje rane i smanjuje potrebu za ljekovima protiv bolova. Ističe i da takva terapija bolnicu košta 75 odsto manje od liječenja kremom sulfadiazina koja se najčešće koristi kod opekotina.

Brazilski naučnici već duže vrijeme eksperimentišu s novim načinom liječenja teških opekotina, pri čemu koriste kožu slatkovodne ribe tilapije, čime se ublažava bol kod pacijenta i znatno smanjuju bolnički troškovi.

U tretiranju opekotina dugo se koristilo zamrznuto svinjsko tkivo koje je, zahvaljujući kolagenu vlažilo opekotinu i obnavljalo kožu.

Kako u brazilskim bolnicama često nedostaje ljudske i svinjske kože za ovakve zahvate, a o vještačkim alternativama koje se koriste u bolnicama na Zapadu nema govora, medicinsko osoblje teške opekotine najčešće obmotava zavojima i gazom koji se moraju vrlo često mijenjati.

Na ovaj način koža se može oštetiti, a postupak je za pacijenta bolan.

Edmar Masijel, brazilski plastični hirurg osmislio je novi tretman pri kojem koristi kožu slatkovodne ribe tilapije.

Riječ je o vrlo čistoj ribi, istovremeno otpornoj na bolesti. Ribi se prvo odstranjuju sitne krljušti, mišići i toksini, a potom se koža razvlači, tretira i stavlja u sterilne plastične vrećice i u zamrzivač, gde se može čuvati i do dvije godine.

Krajnji proizvod je koža vrlo slična ljudskoj. Vrlo je savitljiva i lako se oblikuje oko pacijentove rane. Stavlja se direktno na kožu, a potom se obmotava zavojem.

Brazilski naučnici kažu da uz ovaj tretman nema potrebe za bilo kojom vrstom medicinske kreme. Doktori poslije desetak dana skidaju zavoj, a tilapijina koža, koja se u međuvremenu osušila, jednostavno se oljušti.

Doktor Masiel je objasnio da tilapijina koža sadrži optimalni nivo kolagena tipa 1 i da je izuzetno vlažna, što su dva važna faktora u liječenju opekotina.

"Tilapijina koža pokazala se mnogo boljom od uobičajenih terapija u ublažavanju i iscjeljivanju teških opekotina", rekao je Masiel.

Naučnici se nadaju da će se ovakvo liječenje opekotina pokazati i komercijalno isplativim.

Izvor: Hina.

Ne propustite