OMAR MEHMEDBAŠIĆ NAJPLAĆENIJI: Evo koliko zarađuju bh. advokati po službenoj dužnosti!

Bosna i Hercegovina
OMAR MEHMEDBAŠIĆ NAJPLAĆENIJI: Evo koliko zarađuju bh. advokati po službenoj dužnosti!
Sudovi u BiH godišnje potroše skoro 11 miliona KM na advokate po službenoj dužnosti. Veliki dio tog novca dobije nekoliko advokata, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Sudovi u BiH godišnje potroše skoro 11 miliona KM na advokate po službenoj dužnosti.

Veliki dio tog novca dobije nekoliko advokata, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Kancelarija sarajevskog advokata Omara Mehmedbašića srijedom liči na prodavnicu mješovite robe. Između sudskih spisa stoje svežanj plavo-bijelih kesa i jedan do drugog poredani paketi sa cigaretama i kesicama instant-kafe. Advokat srijedom pakuje poklone svojim klijentima. Četvrtkom ujutro ih njegov uposlenik nosi u sarajevski Centralni zatvor. I tako svake sedmice.

Većina Mehmedbašićevih klijenata je koristila pravo na advokata po službenoj dužnosti kojeg plaćaju građani Bosne i Hercegovine (BiH). Na ove odbrane je za sedam godina izdvojeno najmanje 76,2 miliona KM. U tom poslu se godinama izdvaja grupa istih advokata. Njih desetero je zaradilo ukupno 12,75 miliona KM, tako da za više od hiljadu njihovih kolega nije ostalo puno posla.

Najuspješnije predvodi Mehmedbašić, zaradivši 4,3 miliona KM. To je tri puta više od zarade Izeta Baždarevića koji je na drugom mjestu.

Njih dvojicu slijede: Muhidin Kapo, Selman Zijadić, Midhat Kočo i Indira Karahodžić iz Sarajeva, Šaban Mujčinović iz Tuzle, Petko Pavlović iz Zvornika, Miodrag Stojanović iz Bijeljine te Veljko Ćivša iz Sokoca.

Neki od njih kažu da ih obično biraju klijenti koje su već branili.

„Većina se mojih vraća meni. Ja imam klijenata koje po pet puta branim“, kaže Baždarević.

Ne propustite