GLOBALNI TREND: Nargila ima velike zdravstvene posljedice

Zanimljivosti
GLOBALNI TREND: Nargila ima velike zdravstvene posljedice
Nargila je moderna droga među mladim ljudima.

Istraživanja širom svijeta su pokazala jednake rezultate a to je da je nargila  400-450 puta opasnija po zdravlje od običnih cigareta. Posljedice nargile najviše trpe mozak i pluća, što vremenom slabi i imunitet. Svakodnevna upotreba nargile uzrokuje velika ostecenja pluća. Pušenje nargile (kod nas poznata i kao šiša) postao je globalni pomodarski trend.

O velikim zdravstvenenim posljedicama mladi i ne razmišljaju.

Nargila je moderna droga među mladim ljudima koja nazalost prelazi u globalni trend, a navika koja se dugo upražnjava prelazi u ovisnost i to je onda bolest. “Primarna namjena nargile je da opusti, sedira, popravi raspoloženje. No, mladi danas nargilu koriste nemilice, nekada i više puta u toku dana.

Moramo naglasiti da jedna doza nargile je ravna 20 duhanskih cigareta.

Također zbog konzumiranja nargile javljaju se i učestale glavobolje. Zatim dolazi do pomankanja koncentracije, što dalje prouzrokuje i bezvoljnost, a to se odražava i na rezultate u školi i na fakultetu. Mladi postaju napeti, što nerijetko prelazi i u agresivnost, a čak su zabilježene i ozbiljne depresije.

Posljedica svega može biti ovisnost o nargili. Naravno da svi konzumenti ne završe stadijem ovisnosti, ali postoji opasnot ukoliko je konzumiraju kontinuirano.” Našim Zakonom je propisana zabrana konzumiranja legalnih droga u koje spadaju alkohol i duhan, međutim nargila kao moderna droga nije uključena u tu zabranu.

Nije rijetkost da se u nargilu stavlja kanabis i druge supstance koje se miješaju sa ustaljenim sadržajem, pri čemu se brže razvija ovisnost. Također neophodno je povećati kazne za prekršitelje Zakona i kazniti ugostitelje ako je budu nudili maloljetnicima, pogotovo kada se nargila uvrsti na listu zabranjenih legalnih droga.

Uz sve zdravstvene posljedice, u pitanje se dovodi i higijensko održavanje ove orijentalne lule (eng. hookah) koja ima dugo i savitljivo crijevo zakačeno za kontejner u kojem se duhanski dim hladi prolaskom kroz vodu.

 

Ne propustite