ZEMLJA U OPASNOSTI: Ogromna kometa juri ka nama, stručnjaci upozoravaju da bi nas mogla ZBRISATI!

Svijet
ZEMLJA U OPASNOSTI: Ogromna kometa juri ka nama, stručnjaci upozoravaju da bi nas mogla ZBRISATI!
Fragmenti komete Enke približavaju se Zemlji, a oni bi pri padu mogli da zbrišu čitave kontinete na našoj planeti, upozoravaju stručnjaci sa Instituta za astronomiju Češke akademije nauka.

Fragmenti komete Enke približavaju se Zemlji, a oni bi  pri padu mogli da zbrišu čitave kontinete na našoj planeti, upozoravaju stručnjaci sa Instituta za astronomiju Češke akademije nauka. 

Svake godine stanovnici Zemlje mogu da posmatraju meteorski roj (kišu) taurida. Tauridi su meteorske čestice koje su se odvojile od komete Enke (koja je dobila ime u čast astronoma koji ju je otkrio 1819. godine).

Nakon proučavanja meteorskog roja, naučnici su zaključili da mnogi kosmički fragmenti predstavljaju opasnost za Zemlju, piše Daily mail. 

Ranije su otkrivena dva nepoznata asteroida: 2015 TIks24 i 2005 UR, koji su bili prilično veliki - oko 200-300 metara u prečniku. 

Da su se oni sudarili za Zemljom, uništili bi čitave kontinente. 

Zemlja prolazi kroz potencijalno opasni roj jednom u nekoliko godina. Prema procjenama astronoma, najopasniji u tom smislu će biti 2022, 2025, 2032. i 2039. godine.

 

 

 

Ne propustite