Bokvica - hrana, čaj, obloga

Zdrav život
Bokvica - hrana, čaj, obloga
Ljekovita priroda - ljekoviti dio bokvice je korijen koji se vadi cijele godine, listovi se koriste prije i za vrijeme cvijetanja, a sjeme posle sazrijevanja. Ima široku primjenu kod raznih tegoba

Ljekovita priroda - ljekoviti dio bokvice je korijen koji se vadi cijele godine, listovi se koriste prije i za vrijeme cvijetanja, a sjeme posle sazrijevanja. Ima široku primjenu kod raznih tegoba

Bokvica raste svuda oko nas, a o njoj se malo zna. Na primjer, da postoje dvije vrste, polno različite.

Svježe zgnječeno lišće koristi se kao oblog na mestu uboda insekata ili ujeda zmije, odnosno rana koje teško zarastaju. Sok od svežeg lišća nanosi se na ranu, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprječava upalu i smiruje bol. Takođe, oblog od listova hladi i odmara noge nakon većih napora.

 

ZELENI SOK

Sok od bokvice priprema se tako što se dobro izgnječi 200 g lista bokvice sa po 100 g koprive (Urtica dionica), maslačka (Taraxacum officinale) i stolisnika (Achillea millefolium).

Sadržaj se istisne kroz čistu lanenu krpu, procedi i zatim prokuva uz skidanje pene, koja se skuplja na površini. Dodaju se dve velike kašike meda, pa se sadržaj ponovo kuva, dok se ne zgusne. Kada se ohladi, sipa se u flaše, a da se ne bi pokvario, u svaku bocu doda se čašica rakije. Pre upotrebe pomeša se sa toplom vodom, u odnosu pola-pola.


BILjNI ELIKSIR
Osobama koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu preporučuje se eliksir od bokvice. Priprema se tako što se na mašini za meso ili u blenderu samelje 500 g svežih i dobro opranih listova bokvice. Samljevene listove i sok pomešajte sa kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promješa i ostavi da stoji tri dana, povremeno se mješa drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana, eliksir se uzima tri puta na dan po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbjegla oksidacija), desetak minuta prije obroka. Preporučuje se kod bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Od velike je koristi i pušačima.

Pored eliksira, svakodnevno bi trebalo popiti ujutru i uveče šolju čaja, koji se priprema od 100 g kantariona (Hypericum perforatum) i po 50 grama iđirota (Acorus clamus) i slatkog korijena (Glychirrhyza glabra). Biljke se pomješaju, a zatim uzmu dve kašičice i preliju sa 2,5 dl vrele vode. Ostavi se da odstoji pola sata, a zatim procijedi i pije u malim gutljajima, prije jela ujutru i prije spavanja uveče. Dok se uzima lijek, trebalo bi da se izbjegava alkohol, prevreli sirevi, čokolada, izlaganje suncu ili odlazak u solarijum.

Ne propustite