Dječak voli da se igra s lutkama

Mame i bebe
Dječak voli da se igra s lutkama
Tradicionalna podjela na mušku i žensku garderobu, muške i ženske igre.

Odmah da vam kažemo da to što se dijete igra onime čime se tradicionalno igraju djeca suprotnog pola ne govori ama baš ništa o budućoj seksualnoj orijentaciji tog djeteta. U podizanju i odgajanju djece postoji tradicionalna podjela na mušku i žensku garderobu, muške i ženske igre. Nekad se dešava da se dječak interesira za igru lutkama, ili djevojčica za igru autićima, i to umije izazvati zabrinutost roditelja.

Recimo, vaš sinčić ima četiri godine, i kao da se od starta interesirao za lutke, igračke kojima se po tradiciji igraju djevojčice. Vi ste se nadali da će on vremenom preći na igračke za dječake, da će se zainteresirati za autiće, za vojnike i slično, ali se to nije desilo – vaš sin se i dalje najradije igra lutkama. Niste sigurni šta da radite, ni šta da mislite.

Da li ga sprečavati u igri lutkama i nametnuti mu “igračke za dječake”? Treba li  se pomiriti s njegovim interesiranjima i nastaviti kupovati lutke? Da li to što se igra samo lutkama znači da će kasnije razviti sklonost ka vlastitom polu?

Dešava se da dječaci vole da se igraju lutkama, kao što se dešava i da djevojčice vole da se igraju autićima, i to je sasvim normalno.

Ukoliko biste djetetu pokušali nametnuti igračke koje ga ne zanimaju, efekat bi bio suprotan od onog koji želite postići – njemu bi te igračke postale odbojne.

Umjesto toga, bolje je prihvatiti da se dijete zanima za ono za šta se zanima i podsticati ga da se igra igračkama koje mu se dopadaju. Dobro je, također, podsticati ga i na druženje s vršnjacima oba pola.

Ako tako postupite, najvjerovatnije će se interes za lutke vremenom izgubiti. Čak i ako se ne izgubi, to nije nikakav razlog za paniku – možda će dijete razviti interesovanje za funkcije ljudskog tijela i postati doktor?

 

U svakom slučaju, ukoliko podstičete druželjubivost svog djeteta i njegova interesovanja, imat ćete zdravog, veselog mališana, a to je, valjda, najvažnije.

Ne propustite