5 razloga zašto trebate jesti JAJA

Porodica i zdravlje
5 razloga zašto trebate jesti JAJA
Jaja imaju izuzetno pozitivan efekat na ljudksi organizam.

Umjereno konzumiranje jaja ne mora da ima negativan uticaj na zdravlje. Evo zašto je dobro zastupiti jaja u ishrani, bar povremeno. Najnovija istraživanja odbacila su stare tvrdnje da unos loše utiče na ljudsko zdravlje, te su pokazala sasvim suprotne rezultate.

Jaja imaju izuzetno pozitivan efekat na ljudksi organizam.

Najbolje ih je konzumirati ujutru, za doručak, dok naveče treba izbjegavati kuhana jaja, kao tešku namirnicu, jer opterećuju želudac. Ovo su neki od razloga zašto trebate konzumirati ovu namirnicu:

1. Dobra su za trudnice

Jaja su odlična namirnica za trudnice, može se čak reći da ih žene tokom trudnoće trebaju obavezno jesti. Bogata su vitaminom B što pozitivno utiče na razvoj djetetovog mozga i sprečavanje nastanka mentalnih poremećaja.

2. Konzumacija jaja jača imunitet

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su jako dobar izvor selena, minerala koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žlijezde.

3. Poboljšavaju zdravlje kostiju i zuba

Bogati su vitaminom D koji je neophodan za pravilan rast kostiju i zuba. Podstiču apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca i metabolizma.

4. Podstiču mršavljenje

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osećaj sitosti. Regulisaće apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti vjerovatnoću od prejedanja kasnije u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

5. Jačaju reflekse

Tirozin, amino kiselina u jajima, pomaže u brzini refleksnog reagiranja. Naučnici su tokom svojih istraživanja otkrili da tirozin može igrati značajnu ulogu u situacijama kao što je vožnja automobila, pa i bicikla, i svakog drugog prevoznog sredstva, u kojima trenutno donošenje odluka i reagovanje može da znači razliku između života i smrti.
 
 

Ne propustite