‘Pustila sam svoje dijete da plače dok ne zaspi – Evo zašto mislim da je takva metoda uspavljivanja pozitivna’

Mame i bebe
‘Pustila sam svoje dijete da plače dok ne zaspi – Evo zašto mislim da je takva metoda uspavljivanja pozitivna’
Mama je objasnila zašto je svog sinčića ostavila u krevetiću i pustila ga da plače, kako bi se sam naučio uspavati. I da, cijeli je postupak u početku bio pravo mučenje, ali se naposljetku isplatilo. A kakva su vaša iskustva?

Mama je objasnila zašto je svog sinčića ostavila u krevetiću i pustila ga da plače, kako bi se sam naučio uspavati. I da, cijeli je postupak u početku bio pravo mučenje, ali se naposljetku isplatilo. A kakva su vaša iskustva?

 

“Nakon tri mjeseca roditeljstva, bilo mi je dosta. Naše vrijeme za spavanje s našim tek rođenim sinčićem pretvorilo se u dvosatne nastavke, zbog kojih smo moj suprug i ja večerali u 22 sata navečer, ja nisam mogla odlaziti na WC, a preostalo nam je tek nekoliko sati tijekom kojih smo mogli sklopiti oči, prije nego smo se morali probuditi, jer je već stiglo jutro. Pripremala sam se da ponovno krenem na posao, ali apsolutno nikakva količina korektora i maski za oči nije mi mogla pomoći sakriti tamne, ljubičaste krugove ispod očiju, koji su postali sastavni dio moga lica, a da ne spominjem da u uredu vjerojatno ne bih mogla funkcionirati kao normalna osoba.

Trebala sam rješenje, i trebala sam ga odmah. Moji su se roditelji zakunuli u takozvani ‘Ferberizing’, točnije Ferberovu metodu, pa sam joj i ja odlučila dati priliku. Taj se pojam odnosi na to da svoje dijete pustite da otplače što mora, a tu je metodu popularizirao doktor Richard Ferber, koji je na taj način učio djecu kako da sama sebe uspavaju. A postupak zahtjeva da svoje dijete stavite u njegov krevetić dok je još uvijek budno i ostavite ga da leži, čak i ako plače. Nakon određenog vremena, roditelji su slobodni ući u djetetovu sobu, tapšati ga po leđima i pričati mu, bez da ga i u jednom trenutku podignu iz krevetića. Ferber tvrdi kako bi dijete, nakon nekoliko dana ovakve metode, trebalo naučiti kako se samo uspavati, bez pomoći, podizanja i nošenja od strane roditelja.

Ali kad sam ostale mame u parku tražila savjete oko ovakve metode, popratile su me tupim i začuđenim pogledima. Jedna je rekla da je to na neki način mučenje djeteta te da mi zbog toga moje dijete više nikada neće vjerovati. Druga se samo uhvatila za prsa i rekla da ona to “nikada ne bi mogla učiniti!” Treća mama, koja je sjedila pored mene na klupi, suptilno se odmaknula nekoliko centimetara od mene. Nakon takvih reakcija, jesam li to stvarno bila sposobna napraviti? No, moji roditelji i ja veoma smo bliski, što znači da ova metoda ni na koji način nije utjecala na naš odnos. A i zaista sam trebala novu rutinu prije povratka na posao.

 

U početku je bilo užasno, pravo mučenje. Ali drago mi je da smo uspjeli

Jedne srijede navečer, kad je moj sin imao tri mjeseca, okupala sam ga, namazala uljem, nahranila, pročitala mu tri knjige i stavila ga u njegov krevetić u pomalo uspavanom, ali još uvijek prilično budnom stanju. Čim sam zatvorila vrata sobe, počeo je plakati. Moj je suprug rekao da bismo možda trebali pričekati neki drugi dan i tada pokušati ponovno, ali ja sam bila svjesna da, ako to danas odgodimo, odgodit ćemo i sutra, a ne možemo ovo raditi večer prije mog odlaska na posao.

Prvo plakanje bilo je užasno bolno. Nisam mogla vjerovati da dopuštam da moje dijete toliko plače. Pet minuta kasnije, nakon što smo ga pomazili i lagano mu pričali, sve je bilo dobro. No dvije minute nakon što smo zatvorili vrata dogodila se ista stvar. Sljedeće plakanje trajalo je deset minuta i jedva smo izdržali, a ja sam odmah zatim uletjela u sobu i ponovno ga tapšala i pričala mu. Mislila sam da nećemo izdržati sljedeći dio, gdje bi plakanje trebalo trajati 15 minuta, sve dok mi nije zazvonio mobitel. Sestrična mog supruga zvala je da vidi kako sam. Rekla sam joj što radimo i da smo upravo krenuli u onu 15-minutnu fazu. Nisam se stigla ni okrenuti, a alarm mi je već zazvonio. Prošlo je 15 minuta. Zapričala me i cijelo to vrijeme nisam razmišljala o onome što se događa – i takve naizgled nebitne sitnice koje sam slušala držale su me zauzetom. Kad sam pogledala baby monitor, vidjela sam da spava. S velikim osmijehom na licu.

 

I nedavna su istraživanja pokazala da je ova metoda sasvim sigurna – kad se pravilno provodi

Nikad neću moći reći da je bilo lako i da nikad nisam pomislila na odustajanje – nitko mi nije rekao da će cijeli postupak biti toliko mučenje. Ali taj smo dan doista uspjeli. I naše su spavanje i rutina uspavljivanja postali potpuno izdržljivi. Deset godina kasnije, mogu vam sa sigurnošću reći da moj sin nije pokazao nikakvo nazadovanje zbog ove metode. I dalje voli da budem kraj njega kada odlazi na spavanje, ali to vrlo lako može napraviti i bez mene. I dalje me voli grliti i prema meni se odnositi kao prema vlastitom zaštitniku, ali je s druge strane neovisan i odlučan. Kao što su nedavna istraživanja pokazala, Ferberova je metoda potpuno sigurna – naravno, kada se pravilno provodi.”

Ne propustite