Ovo su razlozi zašto su policajci počeli koristiti gumene rukavice

Zanimljivosti
Ovo su razlozi zašto su policajci počeli koristiti gumene rukavice
Do 1924. čak i komade tijela bez obaziranja su hvatali golim rukama i trpali u kante kao dokaze

Rukavice policijskim istražiteljima na mjestu zločina služe i zato da ne bi kontaminirali dokaze i zato da se policajci ne zaraze ljudskim tjelesnim tekućinama. Nevjerojatno, ali do 1924. policija je na očevide izlazila bez njih, navodi Mental Floss, što se promijenilo sa slučajem Emily Kaye iz 1924. Slučaj se zakotrljao kad je britanka Jessie Mahon pronašla u džepu jakne svog supruga Patricka sumnjivu potvrdu o ostavljenoj prtljazi.

Primijetila je da se on u posljednje vrijeme ponaša neobično, pa je svog prijatelja, koji je ranije bio željeznički policajac, poslala da to istraži. I kad je prijatelj predao potvrdu na Stanici Waterloo, dobio je torbu u kojoj se nalazilo žensko donje rublje i krvavi nož. Unatoč tome što je bio šokiran viđenim, torbu je vratio nazad i rekao Jessie da potvrdu vrati u suprugov džep. U međuvremenu je obavijestio policiju, koja je krišom počela nadgledati pretinac na željezničkoj stanici.

Kad je Patrick Mahon konačno došao po torbu 2. svibnja 1924., uhvatili su ga. Odveli su ga u Scotland Yard gdje priznao jezivi zločin. Rekao je da su on i njegova ljubavnica Emily Kaye upali u žestoku svađu. Tijekom sukoba, ona se spotaknula, pala i udarila glavom o kantu za ugljen. Umrla je odmah. A on, kako se uplašio da će ga optužiti za ubojstvo, tvrdio je da je počeo razrađivati plan kako da se riješi tijela. Ubrzo je policija otkrila da je lagao.

 

U bungalovu u Sussexu gdje je tvrdio da je bio s Kaye, nije bilo traga borbi. Policija je otkrila i to da je Patrick Mahon tri dana prije zločina nabavio oružje. I da je Kaye bila trudna. Ono o čemu nije lagao, bio je ekstreman način na koji se pokušao riješiti tijela kao dokaza. Raskomadao je tijelo i većio dio strpao u sanduk s natpisom "EBK". Pojedine organe je posakrivao u limenkama i kutijama uokolo bungalova. Ostale dijelove tijela je skuhao.

Čuveni britanski patolog Sir Bernard Spilsbury bio je pozvan kao glavni medicinski istražielj u tom slučaju. Rekao je policajcima da prikupe ostatke za daljnje ispitivanje. A oni su zasukali rukave i i počeli ubacivati dijelove tijela u kante "kao da su sortirali ribu uz obalu rijeke". Spilsbury je bio šokiran i pitao ih zar nemaju baš nikakve gumene rukavice na raspolaganju. Na to su mu objasnili da oni nikad ne koriste nikakva zaštitna sredstva.

 

Do sljedećeg velikog slučaja ubojstva, on je smislio "pribor za ubojstvo", takav koji je bio namijenjen policajcima, a koji je sadržavao gumene rukavice, povećalo, vrpcu za mjerenje, ravnalo, rupčiće, vrećice za uzorke, hvataljke, škare, skalpel i slične instrumente. Gumene rukavice su nakon toga postale standardna oprema za dolazak na mjesto zločina.

One nisu i jedini pribor koji je ušao u upotrebu s tim slučajem. Usto, baš ovaj slučaj inspirirao je Alfreda Hitchcocka na snimanje filma "Prozor u dvorište". -Još i to, kontaminirani dokazi nisu spasili Patricka Mahona. Proglasili su ga krivim i pogubili pet mjeseci poslije uhićenja.

Ne propustite