Baždarević sutra objavljuje spisak za Grčku: Povratak Muhameda Bešića

Fudbal
Baždarević sutra objavljuje spisak za Grčku: Povratak Muhameda Bešića
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević sutra (petak) će objaviti spisak igrača za kvalifikacijsku utakmicu protiv Grčke.

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević sutra (petak) će objaviti spisak igrača za kvalifikacijsku utakmicu protiv Grčke.

Najbolji bh. tim utakmicu s Grčkom igra 9. juna u Zenici, a selekcija BiH pozicionirana je na trećem mjestu grupe H s deset bodova, jednim manje od narednih rivala i tri od prvoplasirane Belgije.

Selektor Baždarević u razgovoru za Fenu kazao je da za utakmicu s Grčkom želi pozvati više igrača da bi imao veći izbor. Najavljuje da će na spisku vjerovatno biti 22 igrača i tri golmana.

- Samim time ćemo se na licu mjesta uvjeriti prvenstveno u njihovo zdravstveno stanje. Znamo da je bilo povreda, kod Zukanovića, Duljevića... tako da mislim da će na spisku biti oko 22 igrača plus tri golmana, a sigurno će biti tri-četiri igrača više. Nastojat ćemo se uvjeriti u formu nogometaša - pojasnio je selektor.

Utakmica protiv Grčke možda je i najvažnija u ovom kvalifikacijskom ciklusu, ali Baždarević smatra da je meč protiv Kipra bio isto toliko važan, možda čak i važniji.

- Nama je važna ova utakmica kao i svaka naredna, ne želim da od ove pravimo najvažniju, nego smatram da trebamo razmišljati o tom meču koji nam može otvoriti horizont svjetliji za budućnost ovih kvalifikacija. Prema tome svi znamo da je protivnik težak i da neće biti nimalo lako. Ali s onim čime raspolažemo možemo iskoristiti ovih sedam dana na pravi način, napraviti dobar rezultat - dodao je Baždarević.

Kada su u pitanju nova lica i debitanti u reprezentaciji, selektor je izrazio sumnju da će ih biti zbog važnosti utakmice.

- Sumnjam da će biti debitanata na spisku. Mislim da će biti oni koji su već bili u prethodnim prijateljskim susretima. U ovakvoj utakmici ne bi bilo poželjno da ima debitanata ali uglavnom još definitivnu odluku nismo donijeli. Imamo još vremena da vidimo stanje forme i zdravlja svih kandidata - jasan je Baždarević.

Osvrnuo se i na bitnu kariku u veznom redu tima, Muhameda Bešića koji se polagano vraća nakon teške povrede.

- Iskreno da kažem, Bešić je trenirao ali nije dobro što ne igra utakmice i prema tome se nadam da će biti psihički spreman. Znamo da mu nedostaju mečevi, ali učinit ćemo sve da za ovu utakmicu izvučemo maksimum. Koliko će biti spreman, to ćemo vidjeti - precizirao je Baždarević.

Dodao je da je najvažnije da Bešić bude motiviran i kroz trening te rad koji je zamišljen da stručni štab ocijeni da li ovu bitnu utakmicu može igrati od prve minute.

Nogometaši BiH prvi meč s Grcima odigrali su neriješeno, a pobjedom bi preuzeli drugo mjesto na tabeli, a ozbiljno zaprijetili i vodećoj Belgiji. Nakon utakmice s Grcima Baždarevićeve izabranike 31. augusta očekuje gostovanje Kipru, tri dana kasnije Gibraltaru. U posljednja dva kola u oktobru dočekuju Belgiju te idu u goste Estoniji.

Pobjednici devet grupa plasirat će se direktno na SP u Rusiju, dok će osam drugoplasiranih ekipa igrati baraž za preostala četiri mjesta.
 

Ne propustite