Prvo dobra, pa loša vijest: Istovremeno su mi rekli da sam trudna, ali i da imam rak

Zanimljivosti
Prvo dobra, pa loša vijest: Istovremeno su mi rekli da sam trudna, ali i da imam rak
Amanda Meyer je uz najbolju vijest koju je mogla dobiti, dobila i najgoru. Trudnoća i rak su stavili na iskušenje sve što je ikad vjerovala. Za odluku - kako dalje, nije joj trebala ni sekunda...

Amanda Meyer ( 33) iz Oklahome uvijek je bila borac. To je dio razloga zašto su ona i njezin muž Ryan tri godine pokušavali da dobiju dijete. Konačno, na Uskrs 2015. dobili su najbolje moguće vijesti.

 

- Bila sam sigurna da nisam trudna, ali ipak sam uzela test. Pokazao je plus pozitivno i bila sam presretna... O, moj Bože, napokon smo trudni - prepričava Amanda.

A onda je eksplodirala bomba - Amanda je saznala da ima terminalni rak. Čak ni medicinski stručnjaci nisu predvidjeli tu dijagnozu, jer je imala samo 33 godine. Čak je nekoliko medicinskih stručnjaka pogrešno dijagnosticiralo Amandinu bol - četvrti stadij karcinoma debelog crijeva, što je jako rijetko kod mladih ljudi.

 

Borba za živote

Onkolog joj je predložio da prekine trudnoću, ali ona se odlučila boriti.

- Pogledala sam ju (doktoricu) i pogledom poručila: "Ako mi samo probaš reći da prekinem ovu trudnoću, zaboravi. To se neće dogoditi! Previše želimo ovu bebu" - prisjeća se Amanda.

Još jednom u životu, odlučili su se boriti... za život... za obje. Ryan, Amandin muž, stao je uz svoju ženu i odlučio se boriti svaki korak puta i iskoristiti svaku šansu da zadrži svoju ženu i dijete.

- Moja zadnja nada bila je da postanem majka. Užasno sam se bojala da ćemo ostati bez naše bebe. Cijelo razdoblje hemoterapije i ostalih tretmana smo proveli u strahu da nešto od svih tih tretmana ne ugrozi naše dijete - prepričava Amanda za News Channel 4.

Ona je svim snagama stalno gurala naprijed i prošla 16 sedmica liječenja hemoterapijom i dvije velike operacije kako bi uklonila kancerogenu cistu sa debelog crijeva.

- Bila sam prestrašena da ću se probuditi i da će mi neko reći da više nisam trudna... U trenutku kada sam se probudila nakon operacije, pitala sam medicinsku sestru: "Jesam li još trudna, mogu li čuti njezino srce, molim vas"? - rekla je Amanda.

Srce malene bebe je nastavilo jako kucati unutar maternice, koja ju je nekako zaštitila od rata koji je Amada vodila sa svojim tijelom.

- Mjesecima i mjesecima sam umirala od straha da će ta grozna stvar, koju moram raditi svom tijelu kako bih preživjela, u konačnici naškoditi mojoj curici. Ali morali smo pokušati, morali smo joj pružiti priliku. Preživjela je dvije velike operacije, što je još jedno čudo da se rodi zdrava - sjeća se Amanda.

Nova istraživanja pokazuju da hemoterapija neće imati štetan utjecaj na fetuse starije od tri mjeseca, kojima su se udovi i organi već razvili, objašnjava dr. Patrick Medina.

amanda-2

 

Obje cure su dobro

Amandina kćerka Ahna Marie-Lynn rođena je savršena. Poranila je par sedmica, ali porod je prošao bez ikakvih komplikacija.

- Nisam mogao zamisliti sretniji dan, moje obje cure su bile dobro - prisjeća se Amandin suprug Ryan.

U novembru prošle godine Ahna je napunila godinu, a Amanda je još bila jaka i dobro se osjećala. A s obzirom na to da je Amandin rak terminalan, slavlje je bilo za obje.

Jedna od Amandinih medicinskih sestara ponudila je da organizira rođendansku proslavu. Meyeri su pozvali prijatelje, porodicu i počasnog gosta: još jednu mamu, s kojom se Amanda povezala na internet stranici koja podupire mame s rakom. Ta žena je prošla traume slične Amandinim, i bez obzira što se nikad nisu upoznale, postale su bliske.

Amanda je rekla kako nije stvarno očekivala da će nova prijateljica doći, budući da je iz Novog Meksika.

Ali tog vikenda Riley Castro, kojoj je isto dijagnosticiran rak debelog crijeva tokom trudnoće, spakirala je svoju kćer Bryelle i muža u auto i krenuli su Amandi, kako bi zajedno proslavili život. Amanda i Riley odlučile su da otruju stanice raka u vlastitom tijelu dok su se molile da taj otrov ne bi ozlijedio nerođeni život koji raste unutar njih.

 

- Da sam slušala svog onkologa, nikad ne bih znala kako je biti mama. A to je najbolji osjećaj na svijetu - rekla je Amanda.

Ne propustite