Doktorica Opće bolnice za operaciju krajnika uzela mito: Tri dana nakon operacije dječak preminuo, a doktorica majci vratila kovertu sa parama

Bosna i Hercegovina
Doktorica Opće bolnice za operaciju krajnika uzela mito: Tri dana nakon operacije dječak preminuo, a doktorica majci vratila kovertu sa parama
Aldin Kečo, devetogodišnji dječak iz Sarajeva preminuo je nakon operacije krajnika prošlog mjeseca u J.U. Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Aldin Kečo, devetogodišnji dječak iz Sarajeva preminuo je nakon operacije krajnika prošlog mjeseca u J.U. Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Primljen je u bolnicu 24.04.2017. godine, a operisan 25.04. Pušten je iz bolnice samo dan nakon operacije i podlegao tri dana nakon operacije, 28.04.2017. godine.

Aldin Kečo se, prema riječima njegove majke, nakon operacije osjećao loše, povraćao je krv i otežano se kretao. Za vrijeme boravka u bolnici majka Aldina Keče pitala je medicinsko osoblje da se djetetu da infuzija pošto je bio slab i nije nikako mogao da jede, ali to nije odobreno i majci je rečeno da bi infuzija mogla smetati protoku krvi. Dan nakon operacije Aldin nije mogao ništa da jede, uzeo je samo nekoliko kašika čaja, nakon čega je majci Jasmini Kečo rečeno da je gotovo otpusno pismo i da ona i Aldin idu kući. 

scan0112

Aldin je uz pomoć oca sišao niz bolničke stepenice jer se nije mogao samostalno kretati i otišao je kući 26.04.2017. godine. Dva dana nakon izlaska iz bolnice, odnosno 28.04. 2017. godine u 04.00 sata u noći Aldin je počeo povraćati krv u velikim količinama. Majka i otac su krenuli sa njim odmah u bolnicu, ali dječak je preminuo u autu, u putu prema CUM-u.

Doktorica koja je operisala Aldina Keču nekoliko puta je ponovila majci djeteta za vrijeme boravka u bolnici, Jasmini Kečo, da je dječak primljen preko reda, nakon čega je majka pomislila da doktorica želi novac i tražila je od muža da donese kovertu. Doktorica je uzela pare, tvrdi majka dječaka. Aldin Kečo je radio potrebne nalaze prije operacije sa kojima je otišao u Dom zdravlja kod svog pedijatra koji je rekao da određeni nalazi nisu uredni i naložio da ih je potrebno ponoviti. 

download


Preporuka pedijatra 

Kada je majka dječaka Jasmina Kečo došla u J.U. Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" sa preporukama pedijatra, doktorica je rekla kako nema potrebe da se ponavljaju nalazi i dijete je bez ponovljenih nalaza operisano.  

Dan nakon operacije otpušten je iz bolnice iako je kašljao i izbacivao krv. Prvi dan boravka kući je ležao i otežano se kretao, naredni dan je preminuo.

Jasmina Kečo je pred kamerama portala ispričala šta se dogodilo i njenu izjavu možete pogledati u priloženom videu. 

U cilju korektnog izvještavanja poslali smo mail sa pitanjima u J.U. Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš". 

- Upitali smo zašto nalazi nisu ponovo rađeni, ukoliko je doktorica koja ga je operisala imala pismenu preporuku pedijatra?

- Aldin je nakon operacije povraćao krv. Upitali smo i zašto je, iako je bio u lošem stanju i otežano se kretao, otpušten iz bolnice 26.04.2017. godine, samo jedan dan nakon operacije?

Operacija krajnika traje nekih 45 minuta, u Otpusnom pismu je navedeno da je operativni zahvat protekao uredno, međutim, Aldin je u operativnoj sali proveo više od sat i 15 minuta.

download-1


Otpusno pismo

- Upitali smo i zašto je doktorica majci djeteta nekoliko puta ponovila da je primljen preko reda i kada je majka osjetila da bi trebala dati kovertu sa novcem, zašto je doktorica prihvatila mito?

- A kada je već uzela pare, upitali smo zašto je vratila kovertu sa novcem nakon što je saznala da je Aldin Kečo preminuo?

Doktorica Prim. dr. Edina Hrenovica odgovorila je na naša pitanja, a njenu izjavu prenosimo u cjelosti: 

"Pacijent Kečo Aldin došao na pregled u orl ambulantu u pratnji majke 07.04. 2017. god. U 11:16. Heteroanamnestički / anamneza data od majke, pacijent ima česte upale grla i stalni antibiotski tretman .Spava otvorenih usta i hrče..Problem sa sluhom –slabije čuje .

Klinički /
Otoskopski/ bubne memebrane zamućene 
Dg Vegetatio adenoideae epipharyngis
       Tonsillitis chr hyperplastica 
       Rhinitis allergica

Th /Nasonex sprej 1 xdnevno ujutro u obe nosnice po 2 x
       Flonidan sirup 1 xdnevno 
       Sterimar sol 3x dnevno u nos 

Uraditi nalaz audiogram i tympanogram

Audiogram/obostrana mješana redukcija sluha 
Timpanogram/desno AS, lijevo C.

Obzirom na heteroanamnestičke podatke, kliničku sliku, nalaz audiometrije, pacijentu se indicira operativni tretman, bez dužeg čekanja radi pozitivnog nalaza  audiometrije .

Majci se daju pismene upute, što je potrebno uraditi od nalaza za operativni tretman.

Dana 17.04.2017. uradi se labaratorijski nalazi koji su  urednih parametara. Nalaz  EKG uredan Nalaz pneumoftiziologa uredan. Nalaz pedijatra  uredan  i bez kontraindikacija za operativni tretman. Nalaz anesteziologa 21.04.2017. god. – operativni zahvat se može uraditi u adekvatnoj anesteziji.

Pacijent se prima 24.04.2017. godine u ORL odsijek, a operativni tretman se uradi 25.04.2017. godine. Operativni tok protekne uredno. Postoperativni tok uredan odgovara postoperativnom toku. Pacijent  je stalno nadgledan od doktora kao i od dežurnih sestara. Pacijent se zadrži 24 časa nakon operacije na odjelu, uz prisustvo majke. Dana 25.04.2017. godine dijete se  pregleda.

Klinički/ postoperativni nalaz uredan i odgovara urednom postoperativnom toku. Pacijent doručkuje,otpušta se  na kućno lječenje uz usmene i pismene upute o daljnjem režimu terapije i ishrane.

Roditelju se također kaže da u slučaju bilo kakvih komplikacija  zovu odjel, doktora i da dijete, pogotovo u slučaju krvarenja dovedu na odjel, odmah u bilo koje doba dana i noći. Po izlasku iz bolnice pacijent afebrilan. Pacijentu se izdaje Otpusno pismo.

Napominjem, roditelji Kečo Aldina nisu ni jednom pozvali odjel ORL, dežurnu sestru, ni mene kao doktora da bi rekli da dijete ima bilo kakav problem.

Pacijenti koji se primaju radi operativnog tretmana palatinalnih tonzila prime se dan ranije pred operciju. U bolnici nakon operacije provedu 24 h. Ako pacijent febricira, povraća zadržava se na odjelu i otpusti se narednih dana, već prema kliničkoj slici pacijenta.

U nekim  bolnicama, kao  na primjer, Klinički centar Tuzla pacijenti se otpuštaju isti dan, jer se to po proceduri vodi kao dnevna hirurgija. Također i u privatnim klinikama otpuštaju se dva sata nakon opercije. Po protokolu naše ustanove zadržavaju se 24 časa nakon opercije, a po potrebi i duže.

Pacijent dobije upustvo što je potrebno od medicinskih nalaza  za operativni tretman:
Lab. nalazi krvi i urina, KS, DKS, Vrijeme krvarenja, ŠUK , Urea, Kreatinin, bilirubin, Na, K, EKG, nalaz pedijatra, nalaz anesteziologa.

U našoj anesteziološkoj ambulanti je pregledan od strane anesteziologa. Dan pred operaciju se spuste indikacije  dežurnom anesteziologu, koji ponovo pregleda nalaze.

Također u operativnoj sali anesteziolog koji uspavljuje pacijenta ponovo pregleda medicinsku dokumentaciju i potom se pristupa uspavljivanju pacijenta i operativnom tretmanu.

Sva ova procedura je ispoštovana što se tiče pacijenta Kečo Aldin još jednom napominjem da je urađen u roku od mjesec dana, radi gubitka sluha. Inače, pacijenti za operativni tretman čekaju, zavisno od dijela godine i do dva mjeseca na operativni zahvat u našoj ustanovi.

Ja sam doktorica koja radi 30 godina. Iza mene je preko 5000 OPERCIJA. Od svih ORL specijalista koji danas rade kao operateri imam najveći broj opercija KRAJNIKA. Nikad do sad nije bilo problema sa ishodom opercija.

Inače sam jako odgovoran i vrijedan doktor, koji je i dan i  noć u bolnici. Dostupna svim pacijentima uvijek, također i mobilnom mrežom 24 sata. Radila sam u ratu i bila Zamjenik načelnika za sanitet u brigadi. Radila na terenu Nišići, Igman, Bjelašnica. Dosta života spasila i puno ljudima pomogla. Od 2005. godine sam u ovoj ustanovi i nikad nisam imala bilo kakve mrlje  u mom radu  kao i u odnosu prema pacijentima, kolegama, medicinskim sestrama kao i prema ostalima. Postavljena sam za šefa ovog odjela. Također sam postavljena za Predsjednika komisije za pritužbe i žalbe pacijenata", rekla  je doktorica Hrenovica Edina.

Na pitanja o uzimanju mita i vraćanja novca majci nakon smrti djeteta nije dala nikakav odgovor

Ne propustite