Da li se MOZAK se u trudnoći smanjuje?

Mame i bebe
Da li se MOZAK se u trudnoći smanjuje?
U trudnoći dolazi do promjene veličine mozga!

Veliki postotak žena u trudnoći osjeća slabljenje kognitivnih funkcija a neki od simptoma su zaboravljivost, smušenost i stres. Tokom trudnoće zaista dolazi do opadanja kognitivnih funkcija u različitim i udaljenim djelovima mozga, prenosi sajt Baby Center, a kao najčešći primjer mame navode to da u trudnoći nisu mogle lako da se sjete nekih sitnica.

Ipak, rezultati do kojih su naučnici došli 2002. godine, u okviru istraživanja londonske bolnice "Hamersmit", zapanjujući su i za najzaboravnije trudnice. Naime, studijom u kojoj je učestvovalo devet žena utvrđeno je da u trudnoći dolazi do promjene veličine mozga!

U različitim fazama trudnoće, učesnicima ovog naučnog istraživanja mjerena je zapremina mozga, a rezultati su pokazali da se mozak trudnica smanjuje za 2-8 procenata. Dakle, kada se uzme u obzir da dolazi do smanjenja zapremine, nije neobično što kognitivne funkcije blago opadaju, odnosno što se pojavljuje "trudnički mozak".

Kako su autorka istraživanja Anđela Oatridž i njeni saradnici istakli, 24 sedmica nakon porođaja, mozak je ponovo normalne zapremine.

Ipak, ostaje pitanje zbog čega se to dešava. Naučnici kao moguće uzroke navode promjene nivoa hormona, nesanicu i česte mučnine. Uz to, mnogi vjeruju da je riječ o placebo efektu - društvo od nas očekuje slabije kognitivne funkcije u trudnoći, pa one zaista slabe.

Tu je i stanovište da se "trudnički mozak", ukoliko uopšte postoji, ispoljava zbog slabijeg unosa "hrane za mozak", koja je u trudnoći veoma važna. To se, prije svega, odnosi na Omega-3 masne kiseline, odnosno nedovoljno konzumiranje ribe.

Ipak, u ovoj studiji su ispitavanja vršena na malom uzorku - svega devet žena, podsjećaju kritičari rada dr Oatridž.

Ne propustite