JASIKEVIČIUS: Da li mislite da je košarka najvažnija stvar na svijetu? Kada budete vidjeli svoje prvo dijete, onda ćete shvatiti šta je najvažnija stvar u životu!

Drugi pišu
JASIKEVIČIUS: Da li mislite da je košarka najvažnija stvar na svijetu? Kada budete vidjeli svoje prvo dijete, onda ćete shvatiti šta je najvažnija stvar u životu!
Fenomenalno izlaganje trenera Žalgirisa

Još jedna maratonski iscrpljujuća košarkaška sezona privodi se kraju i u Litvaniji, gdje su u toku polufinalne serije plej-ofa.

Košarkaši Žalgirisa, branioci tamošnje titule, poveli su protiv Neptunasa 2:0 i još dva uspjeha odvešće ih u finale, gdje će igrati sa boljim iz polufinala Lijetuvos Ritas - Lijetkabelis (1:1). Ipak, glasnije od trijumfa Žalgirisa u drugoj utakmici odjeknula je konferencija za novinare njegovog trenera, legende litvanske i evropske košarke Šarunasa Jasikevičijusa, održana u petak. Popularni "Šaras" upitan je pred kamerama i diktafonima za odsustvo svog igrača, Brazilca Avgusta Lime, kome je dao dane odsustva da bi prisustvovao porođaju supruge.

Novinarsko pitanje glasilo je: "Treneru, šta mislite o tome što je Avgusto Lima otišao usred serije da prisustvuje rođenju djeteta?"

Iznenađeni Jasikevičijus odgovorio je:

"Šta mislim o tome? Pa, ja sam mu i dozvolio".

Novinar je uzvratio: "Ali, da li je normalno da igrač napusti tim u toku polufinala?", 

Trener je opet odgovorio kontrapitanjem:

"Da li imate djecu? Kada budete imali djecu, mladiću, onda ćete shvatiti. Zato što je to maksimum ljudskog iskustva... Zaista vam je dobro pitanje", zastao je Jasikevičijus, pa zapitao glasnijim tonom:

"Da li mislite da je košarka najvažnija stvar na svijetu?"

 "Ne, ali polufinale je...", glasio je odgovor.

"Polufinale? Kome je ono bitno?"

"Timu...", branio se novinar.

"Timu? Kom timu? Da li ste vidjeli broj navijača na tribinama? Važno je? Kada budete vidjeli svoje prvo dijete, onda ćete shvatiti šta je najvažnija stvar u životu. Dođite tada i pričaćemo ponovo, jer ništa ne može da bude veličanstvenije od rođenja djeteta. Vjerujte mi. Nisu to ni titule, ni bilo šta drugo. Avgusto Lima je trenutno u raju. Zaista sam srećan zbog njega", dodao je Jasikevičijus.  

Pogledajte ovaj dijalog.

 

Ne propustite