Ovo su razlozi zašto vaši INTIMNI dijelovi čudno mirišu!

Zanimljivosti
Ovo su razlozi zašto vaši INTIMNI dijelovi čudno mirišu!
Svaka žena bi trebala jednom godišnje da ode na kompletan ginekološki pregled

Neprijatan miris, svrab, crvenilo ili bol u području intimnih dijelova tijela mogu biti itekako neprijatni. Doktorka Meri Džejn Minkin, otkriva razloge zašto međunožje može da vas boli, ali i da širi neprijatan miris:

1. Herpes

Ako neprijatan miris prati svrab, crvenilo i jak bol onda je u pitanju herpes. Ovo nije nimalo neuobičajna pojava kod seksualno aktivnih ljudi. Ako na vagini osjetite ili uočite plik ona je to u pitanju upravo herpes. Najgore je što nema lijeka za ovu napast. Vaš doktor će vam prepisati kreme ili čajeve kako bi se to područje "ispiralo" i dezinfikovalo, a na vama je da ojačate imunitet kako bi tijelo samo pobijedilo herpes.

2. Gljivice

Bol ne prati pojavu gljivica. Primijetiti ćete ih ako vam je vagina osetljiva, suha i ako se pojavi svrab. Nemojte da se brinete, nema žene koja u svom životu jednom nije imala gljivice. Najbolje rješenje za ovu napast je da se javite ljekaru koji će vam prepisati odgovarajuće lijekove i gljivice će veoma brzo nestati, a sa njima i neprijatan miris vagine.


3. Suvoća vagine
Varate se ako mislite da je ovo problem žena u menopauzi. Tablete za kontracepciju često izazivaju suhoću vagine, toliko da seks može biti izuzetno neprijatan i bolan.

"Estrogen daje vlažnost vagini. Ako vaše tablete za kontracepciju smanjuju estrogen, vlažnost vagine opada. Ovaj problem se lako liječi, tj. menjaju se tablete za kontracepciju," objašnjava doktorka Minkin.

4. Njegov penis

Ako bol u vašem međunožju nastaje tokom odnosa, onda obratite pažnju i na partnerov polni organ. Veći polni organ, ili određena poza tokom odnosa mogu da izazovu neprijatnu bol u predjelu vagine.


5. Endometrioza
Ako imate jake bolove tokom penetracije i menstruacije, to može da ukaže na endometriozu (tkivo koje inače raste unutar materice, sada raste u drugim organima). Rješenje i za ovaj problem je odlazak kod ginekologa koji će ultrazvukom utvrditi da li je riječ o endometriozi te će vas liječiti u skladu sa tim.

 

Ne propustite