Ovo su najčešći razlozi KAŠNJENJA menstruacije

Zdrav život
Ovo su najčešći razlozi KAŠNJENJA menstruacije
Svaka bi žena morala imati kalendar na kojem su označeni datumi kada je svaki put dobila mjesečnicu.

Iako većina prvo pomisli na trudnoću jasno je kako do izostanka menstruacije može doći zbog brojnih razloga. Nije potrebno odmah paničariti nego provjeriti što sve može dovesti do neredovitih ciklusa.

Svaka bi žena morala imati kalendar na kojem su označeni datumi kada je svaki put dobila mjesečnicu. To je važno kako bi mogla reagirati na vrijeme i u slučaju ozbiljnijeg problema obratiti se doktoru.

Koji su najčešći razlozi kašnjenja menstruacije?

Jasno je kako je trudnoća jedan od njih i mnoge žene kada ne dobiju menstruaciju, zaključe kako su najvjerovatnije u drugom stanju. Ako ste imali odnose bez zaštite najbolje je napraviti test na trudnoću koji može detektirati male razine koje se odnose na hormone trudnoće.

Trudnoća nije jedini razlog zbog čega može izostati mjesečnica, pa su doktori mišljenja kako je stres jedan od razloga zbog čega je došlo do poremećaja u ciklusu. U trenucima kada čovjek proživljava stres tijelo proizvodi visoke razine adrenalina, pa mozak mora odlučiti koje će funkcije nastaviti raditi, dok će se ostale usporiti.

Zbog toga se tokom stresa povećava protok krvi u mišiće dok se manje važni sustavi usporavaju. Tako može doći do odgađanja menstruacije.

Štitnjača je organ koji isto tako može utjecati na rad reproduktivnih organa i uzrokovati izostanak mjesečnice. Obično se radi o pojačanom radu štitnjače, prilikom čega može doći do gubitka na težini, nesanice i ubrzanog rada srca.

 

Da li ste ikada imali problem sa menstruacijom?

Ne propustite