Skinula se u toples u Kanu i izazvala stampedo, a umrla je mlada, sama i tužna

Lifestalgija
Skinula se u toples u Kanu i izazvala stampedo, a umrla je mlada, sama i tužna
Simon Silva čitav život čekala je svojih pet minuta.

Simon Silva čitav život čekala je svojih pet minuta. Oni su napokon došli na filmskom festivalu u Kanu, kada se našla kraj tadašnjeg holivudskog idola Roberta Mičama.

- Svoje prezime Silver skratila sam u Silva jer je to lakše napisati na autograme - rekla je tada 22-godišnja Simon.

Krajem 1951, tokom posebno hladne večeri, rođena Egipćanka koja je živjela u Londonu s bogatim suprugom, izašla je napolje u gotovo prozirnoj haljini s izraženim dekolteom i dala je izjavu engleskom novinaru.

- Želim da budem najseksepilnija žena koja hoda ovim svijetom - rekla je Simon koja je više od svega htjela da postane velika filmska diva. Ali, taj plan nikada nije ostvarila.

Uspjevala je da dobije manje uloge u niskobudžetnim filmovima, a ugovor s velikim kućama nikada se nije dokopala. Iako su joj govorili da je netalentovana, Simon je odlazila na časove glume, a svo muževo bogatstvo trošila je na provokativnu odjeću kojom je isticala svoje bujne obline.

Osim što je glumila, skidala se i slikala za pin-ap časopise, a nerijetko je zvala fotografe da je slikaju u njenom krevetu. Soba joj je bila puna dijamanata i bundi.

Suprug ju je ostavio nakon četiri godine braka jer ju je uhvatio u aferi s glumcem Bonarom Koleanom. Ipak, Simon nije dozvolila da je to potrese. Odlučila je, kako je rekla, da će početi da štedi, ali nikako na račun njene ljepote.

- Slava mi je važnije od hrane. Moje tijelo je ono što mogu da ponudim, moram se za njega brinuti. Doživjeću uspjeh, ako mi sreća dopusti - kazala je tada u jednom intervjuu,prenosi 24sata.

Silva se uputila u SAD kako bi ostvarila svoje snove, no nije uspila da dobije radnu vizu. Kako više nije imala novca, zvala je bivšeg muža da joj plati put natrag.

Svoju veliku priliku, Simon je htjela da uhvati na filmskom festivalu u Kanu, na proljeće 1954. Na sebi je imala samo gornji dio bikinija i šorts. Iza nje se našao jedna od najpopularnijih holivudskih glumaca Robert Mičam, a ispred nje mnoštvo fotografa iz cijelog svijeta. Silva, koja je često govorila da bi uradila baš sve za slavu, u tom trenutku je otkopčala bikini i gole grudi je prekrila rukama.


Tada srećno oženjeni Mičam bio je vidno iznenađen, ali i oduševljen, te nije mogao da sakrije radoznalost pa je pokušao da "proviri". U haotičnom guranju fotografa koji su htjeli da dobiju što bolju fotografiju, bilo je i povrijeđenih. Jedan fotograf slomio je ruku, a drugi nogu.

Iako je skandalozna slika obišla cijeli svijet, Simon nije dobila ni ugovor, ni uloge. Sve što je dobila bila je prilika da se takmiči u talent šou. Njeno pjevanje i plesanje nije nikog oduševilo, a pobjedio ju je dječak s mađioničarskim trikovima.

Danas, u vrijeme društvenih mreža i rijaliti televizije, Simon bi se itekako snašla. Ali, tada sve što je pokušala nije upalilo.

Simon je umrla u 30. godini života od srčanog udara. Bila je sama u svom londonskom stanu. Njeni prijatelji vjeruju da su je česte rigorozne dijete koštale života.

Ne propustite