SJEĆANJE NA BATU ŽIVOJINOVIĆA: Kako je umalo poginuo na snimanju zbog VALTERA

Nostalgija
SJEĆANJE NA BATU ŽIVOJINOVIĆA: Kako je umalo poginuo na snimanju zbog VALTERA
Velimir Bata Živojinović ostao je upamćen i po ulozi Valtera u filmu „Valter brani Sarajevo“. Samo u ostvarenju Hajrudina Šibe Krvavca Bata je pobio 40 Nemaca, ali umalo mu u jednoj sceni oni nisu došli glave.

Velimir Bata Živojinović ostao je upamćen i po ulozi Valtera u filmu „Valter brani Sarajevo“. Samo u ostvarenju Hajrudina Šibe Krvavca Bata je pobio 40 Nemaca, ali umalo mu u jednoj sceni oni nisu došli glave.

- Mogao sam otići u nebesko carstvo kaskadera i kad sam snimao „Valtera“. U jednoj sekvenci okršaja sa Švabama u okupiranom Sarajevu trebalo je da me zamjeni dubler. Režiser je znao da ja sam sebi dubliram. Valter je u tom obračunu sa njemačkim vojnicima trebalo da se konopcem spusti sa 35 metara visoke sahat-kule. I da pritom puca iz mašinke - ispričao je Bata u razgovoru s novinarem Đorđem Gajićem 1986.

Scena je, prema njegovim rečima, bila opasna i za iskusnog kaskadera.

 

Popularan i u Kini

- Kad sam se popeo na sahat-kulu, od visine mi se zavrtjelo u glavi. Sve je bilo spremno. Pala je klapa i ja sam krenuo niz konopac u nešto što je, bar meni, ličilo na provaliju. Njemački vojnici sa šljemovima pucali su, ciljajući u mene. Klizio sam niz konopac. Konopac sam držao ispod pazuha. Drugom rukom sam pucao iz šmajsera. Odjednom sam osjetio bol, kao da me neko pogodio u mišicu pravim metkom. Za trenutak sam se zaustavio, mada prema uputstvima reditelja nisam smio da se zadržavam - rekao je Bata i dodao:

- Bol je bio nepodnošljiv. U stvari, konopac mi je pekao mišicu kroz odijelo. Kao da mi je neko na taj dio tijela prosuo gomilicu usijanog žara. Znao sam: ispustim li konopac, sunovratiću se na zemlju. Morao sam da trpim. Nisam mogao da se vratim nazad, jer nisam imao toliko snage da bih se uspentrao uz konopac, a tlo je još bilo daleko. Stisnuo sam zube i nastavio da se spuštam. Uz zaglušujuću pucnjavu iz šmajsera.

Kadar je uspešno snimljen i završio u filmu koji je Bati donio veliku slavu u Kini.

velimir-bata-zivojinovic-foto-arhiva-1495227891-1188729

 

Ponovo bi uradio isto

- Niko u tom trenu nije znao šta doživljavam. A mogao sam poletjeti kroz vazduh. Kad sam se spustio na zemlju, bio sam u goloj vodi. Umalo se od bola nisam onesvijestio. Ali ja sam to sakrio, niko to nije ni zapazio. Sve je ispalo snažno, uvjerljivo. Rizik se isplatio. Međutim, ja ne stavljam glavu u torbu iz nekog ličnog ćefa, iz nekih apstraktnih razloga.

Bata bi tokom svoje karijere ponovo uradio isto.

- Smatram to sastavnim dijelom svoga posla, svoje profesije, koja, osim onih lijepih, ima i svojih ružnih strana. Snimanje filma za glumca nije samo bubanje uloge, studiranje teksta, kafenisanje u pauzama snimanja, vika asistenata režije na statiste, već je to i mukotrpan rad koji iziskuje i ogroman fizički napor. Dubliram samome sebi zbog uverljivosti, smatrajući to isključivo sastavnim dijelom svoga posla. Osim toga, ja sam čovjek koji u poslu ne trpi, ne toleriše nikakvo izvlačenje: ne stavljam glavu u kraj kad nastane prpa, kad nešto zapne, volim da poturim leđa, jer sam za to i plaćen.


POVRIJEDIO KIČMU, PA MORAO NA OPERACIJU

Bata Živojinović, nije igrao u seriji „Poslednji čin“ Nikolu Kalabića. Povrijedio je kičmu na snimanju filma „Sok od šljiva“, što ga je vezalo za krevet na duže vrijeme. Pod injekcijama je snimio seriju „Priče iz majstorske radionice“, ali je ubrzo potom morao na operaciju diskus hernije, koju su u zemunskoj bolnici uspješno izveli čuveni profesori Ercegovac i Davidović.

 

BATA SE NIJE PLAŠIO BOGA

Niko od minera u Tekijama, tokom izgradnje Đerdapa, nije smio da sruši crkvu i za taj zadatak doveli su Batu Živojinovića. Snimao se film „I Bog stvori kafansku pevačicu“ i umjesto da minira maketu, srušio je pravi zvonik... Zanimljivo je da u tom ostvarenju scenariste Bogdana Jovanovića prvi i jedini put igra ljubavnika, a partnerka mu je Vera Čukić.

 

(kurir.rs)

Ne propustite