Budućnost tehnologije: stižu li nam savitljivi ekrani?

Nauka i tehnologija
Budućnost tehnologije: stižu li nam savitljivi ekrani?
Kada pomislite da ste sve vidjeli i da nema mjesta čudima na polju tehnologije, iz Kine stižu noviteti koji će sve ljubitelje pametnih telefona oduševiti.

Novo istraživanje u Kini pokazalo je kako se papir može koristiti za izradu pametnih uređaja, sa ni više ni manje nego savitljivim ekranima. Kinezi poručuju kako bi papir u budućnosti mogao lako zamijeniti sintetičke, polimerne i nerazgradive materijale koje se trenutno koriste za izradu displeja.

Papir je mnogo jeftiniji, biorazgradiv je i lako ga je proizvoditi, ali postoji samo jedan problem, a to je što nije elektro provodiv. Istraživači sa tehnološkog Univerziteta Južne Kine riješili su ovaj problem tako što su potopili papir u jonski gel, koji je u suštini napravljen od tečne soli. Jonski gelovi su inače korisni za proizvodnju provodnih materijala jer sadrže atome i molekule u kojima broj elektrona nije jednak broju protona, što daje mogućnost proizvodnje negativnog ili pozitivnog električnog naboja.

Između dva lista papira potopljena u jonski gel, Kinezi su stavili tanak sloj filma koji može emitovati elekticitet. Na taj način, napravljen je provodni papir koji, prema riječima istraživača, može biti prilično trajan. Koneski istraživači kazali su kako je ovaj papir veoma jednostavan i jeftin za proizvodnju. Kvadratni metar elektro provodivog papira mogao bi koštati 1,30 dolara, a po minuti se može proizvoditi čak 30 metara papira.

Prva kompanija koja je najavila proizvodnju pametnih mobitela sa savitljivim ekranima je Samsung.

 

 
 
 

Ne propustite