Škoda javnosti predstavila Karoq

Automoto
Škoda javnosti predstavila Karoq
Višemjesečna trakavica je konačno došla kraju - Škoda je javnosti predstavila Karoq, kompaktni crossover snažnog karaktera i provjerene tehnike.

Nakon iscrpljujućih najava Škoda nam napokon otkriva nasljednika Yetija, modela sa kojim je ova češka kompanija sišla sa asfalta. Novi model ipak nudi mnogo toga novoga za razliku od njegovog prethodnika, ali opet ništa revolucionarno, osim možda povratka na asfalt. Novi model Škoda Karoq se previše oslanja na tehnološku osnovu VW Tiguana ili Seat Atece, igrajući na sigurnu kartu i prateći novije trendove.

koda-karog2

Karoq je za razliku od svoga prethodnika a kada je riječ o estetici vizualno veći i dinamičniji. Za vlastiti identitet bori se detaljima poput novih svjetala i nešto drugačijeg LED potpisa. Novi Karoq dug je 4.382 mm, širok je 1.841 mm, i visok 1.605 mm, dok je međuosovinski razmak 2.638 mm. Ponuda prostora je u duhu Škode, posebno kada je riječ o prtljažniku koji omogućava 521l tereta.

Novost u Škodi je digitalni kokpit, prilagodljiv i vizualno povezan sa ambijentalnim osvjetljenjem, oprema je naravno bogata ali ne nedostaje niti sigurnosnih sistema, uz doplatu naravno.

mjenjac

Ponuda motora ne nudi ništa što će ostati zabilježeno u Škodinoj biografiji. Najveća novost je 1.5 TSI Evo iz obnovljenog Golfa, a kojem društvo prave poznati VW auditi, dizelski 1.6 i 2.0 te benzinski 1.0. Ukupno je u igri pet opcija snage od 115 do 190 KS. Kao što je poznato, na pojedinim motorima nudi se DSG sedam-stepenski mjenjač, te AWD pogon.

Karoq je već sa osnovnim 1.0 TSI benzincem vrlo dinamičan, kažu u Škodi. uhvati 100 km/h za 10,6 sekundi, postiže 187 km/h i troši svega 5,2 l/100 km. Vrlo slične performanse na papiru nudi i 1.6 TDI, dok top izvedba sa 190 KS snažnim dizelašem hvata stotku za 7,8 sekundi i vozi do 211 km/h.

Kupci koji odaberu model na nivou Ambition ili višoj dobivaju podesivo podvozje s pet predefiniranih modova rada. Novo za kupce Škode je i grijano kolo upravljača, kao i tri ključa, svaki sa mogućnošću memoriranja individualnih postavki korisnika.

 

 

 

 

Ne propustite