Ovo je biljka koja UBIJA bol poput MORFIJA

Zdrav život
Ovo je biljka koja UBIJA bol poput MORFIJA
Sredstvo se pokazalo vrlo dobrim lijekom protiv bolova.

Metvica ima dugu ljekovitu historiju, najviše u oblažavanju grčeva, probavnih poremećaja, iritabilnih crijeva, nadutosti... što je u izravnoj vezi s njenim svojstvom hlađenja.

Znanost je potvrdila ljekovito djelovanje metvice od koje su još stari Grci i Kinezi pravili osvježavajuće obloge i koristili ih za ublažavanje bolova. Znanstvenici je čak uspoređuju sa snagom morfija.

Znanstvenici su proizveli sintetički proizvod istog kemijskog sastava kao i eterično ulje metvice. Sredstvo se pokazalo vrlo dobrim lijekom protiv bolova kad se primjeni direktno na koži. Posebno može biti korisno onima koji pate od kroničnih bolova uslijed artritisa i bolesti koje štetno djeluju na završetke živaca. Njegovo rashlađujuće djelovanje izvrsno djeluje čak i kod dugotrajnih bolnih stanja kad je živčani sistem postao već toliko osjetljiv da i najblaži dodir predstavlja izvor bola, piše jedan zdravstveni portal.

Drevni iscjelitelji u staroj Kini rane su liječili uljem od metvice koje sadrži sastojke koji djeluju protuupalno i rashlađujuće te na taj način smanjuju bol kad se primijene na koži.
Lišće metvice ima jak i karakterističan miris, pomalo poput balzama.

Ukus mu je ugodan, oštro-aromatičan, isprva zagrijava a zatim hladi. Češljasta metvica ima vrlo aromatičan miris, a ukus joj je, kao i zelenoj, nalik na ukus kima, lagano ljut i ponekad travnat, nimalo rashlađujući. Eterično ulje obe vrste sadrži mentol i menton. Lišće sadrži i tanin. Sadržaj eteričnog ulja iznosi oko 2,5 posto.

U srednjoeuropskoj kuhinjimetvica ne igra veliku ulogu. U Engleskoj i SAD njome se začinjavaju voćni kokteli i sokovi, voćne salate, grašak i mrkva, čaj i kakao. Najpoznatija upotreba je za čuveni anglosaksonski mint-sos koji se služi uz ovčetinu i teletinu, uz paštete, želee i jela od riba. Kod nas se upotrebljava za začinjavanje graha.

Ulje metvice služi za aromatiziranje likera, slatkiša, zubnih pasta i lijekova. Za slične svrhe upotrebljava se i esencija ove biljke (ulje u alkoholnom rastvoru). Zbog ugodnog i osvježavajućeg ukusa, metvica se upotrebljava za čaj, u čajnim mješavinama ili samostalno.

Ne propustite