DEMOBILISANI BORAC HARIS ŠEGALO ZA NOVI.BA: Borim se zadnjim atomima snage, i večeras me čeka klupa

Bosna i Hercegovina
DEMOBILISANI BORAC HARIS ŠEGALO ZA NOVI.BA: Borim se zadnjim atomima snage, i večeras me čeka klupa
Demobilisani borac Haris Šegalo prolazi kroz tešku životnu dramu.

Demobilisani borac Haris Šegalo prolazi kroz tešku životnu dramu. Šegalo je jučer izbačen iz stana, gdje je bio podstanar, budući da nije mogao platiti kiriju. Noć je proveo na klupi, a kako je kazao za naš portal, od jučer niko od nadležnih ga nije kontaktirao i pokušao da riješi njegovu situaciju.

- Sad sam na Koševu, čekam socijalnu radnicu da naprave dopis Kantonu, da mi se dodijeli socijalni stan. Već sam jednom predavao, ali sam dobio odbijenicu, jer nema slobodnih mjesta, iako sa sigurnošću znam da u naselju Hrasno ima slobodnih kapaciteta.

Šegalo je 90-postotni invalid, a ističe da kao borac Armije RBiH nikada nije mogao ni zamisliti da će doći u situaciju da nema krova nad glavom.

Šegalo ima kćerke blizankinje, koje su u Hrasnom i žive sa majkom, od koje se razveo prije šest godine. Napominje kako on nema nikakvu neretninu, te da "prelazi iz stana u stan kao iz rova u rov".

viber-image1

Noć proveo na klupi

- Ja više nisam socijalni slučaj, ja sam sada beskućnik. Onog dana kada je bilo svečano otvorenje trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH, ležao sam u ime svih obespravljenih boraca, ali sada se borim za sebe, jer niko nije ustao da se bori sa mnom. Pozivam sve obespravljene da se bore za naša prava, da promijenimo ovu situaciju, napominje Šegalo.

Šegalo je kazao kako se njegova situacija pogoršava iz dana u dan, te da ga i večeras čega klupa, kao i preko vikenda, te da se nada da će se već u ponedjeljak nešto riješiti.

 

UNIJA VETERANA KANTONA SARAJEVO: "Učinili smo sve kako bismo mu pomogli"

Demobilisani borac Haris Šegalo obraćao se Jedinstvenoj organizaciji boraca "Unija veterana"  i istakao je kako su oni postupili krajnje korektno i napravili sve kako bi mu pomogli. 

- Mi u Uniji veterana smo učinili sve kako bismo pomogli demobilisanom borcu Harisu Šagalu. U proceduri je rješavanje njegovog stambenog pitanja. Vlada je pokrenula reviziju korisnika stanova za socijalno ugrožene kategorije u sarajevskom naselju "Otes" budući da oko 40 ljudi nije obnovilo ugovore od 2012. godine.  Aplikacija za korištenje stana koju smo poslali prošla je u Ministarstvu za boračka pitanja, još se samo čeka koja banka će implementirati sam projekat. -  rekao je za Novi.ba predsjednik JOB"Unija veterana" Kantona Sarajevo Ismet Imamović. 

 

Kontaktirali  smo i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, gdje su kazali kako niko nije ovlašten da nam da informaciju bez ministrovog znanja. 

 


 

 

Ne propustite