40 pari ženskih crvenih cipela ispred Vlade Srbije krije STRAVIČNE SUDBINE

Region
40 pari ženskih crvenih cipela ispred Vlade Srbije krije STRAVIČNE SUDBINE
Ispred zgrade Vlade Republike Srbije postavljeno je 40 pari ženskih cipela u znak sjećanja i opomene da svake godine u Srbiji najmanje 40 žena bude ubijeno od strane partnera ili člana porodice.

Ispred zgrade Vlade Republike Srbije postavljeno je 40 pari ženskih cipela u znak sjećanja i opomene da svake godine u Srbiji najmanje 40 žena bude ubijeno od strane partnera ili člana porodice.

Takođe, aktivistkinje mreže Žene protiv nasilja uručile su danas potpredsjednici vlade i predsjednici Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorani Mihajlović, osam hiljada potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja danom sjećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

„Ne samo kao potpredsjednica vlade, već kao žena pružam punu podršku da 18. maj bude proglašen danom kada ćemo se sjetiti svake žene koja je izgubila život u porodičnom i partnerskom nasilju“, izjavila je tim povodom Mihajlovićeva.

Ona je podsjetila da je u prethodnih deset godina više od 330 žena izgubilo život, dok je 2015. u roku od 72 sata sedam žena ubijeno od strane partnera ili članova porodice.

„Sumornu statistiku moramo da promijenimo, ali tako što ćemo svi zajedno - država, nevladine organizacije, mediji, gradjani i gradjanke Srbije biti ukl?učeni u tu borbu“, dodala je Mihajlovićeva.

Predstavnice mreže Žene protiv nasilja istakle su da su u proteklih šest mjeseci peticiju potpisima podržali članovi i članice porodica žena žrtava femicida, članice i članovi Vlade Republike Srbije, poslanice i poslanici, kao i odbornice i odbornici lokalnih samouprava i gradonačelnici, predstavnici i predstavnice nezavisnih državnih institucija. Najveću podršku peticiji dale su gradjanke Republike Srbije iz 25 gradova i opština.

„Pored zahtjeva za obilježavanje nacionalnog dana borbe protiv femicida, mreža Žene protiv nasillja podržava predlog specijalnog izvještača o nasil?u prema ženama UN, Dubravke Šimonović, da se uspostavi nadzorno tijelo za praćenje femicida na nacionalnom nivou. Ono bi svakog 18. maja objavljivalo izvještaj koji bi sadržao broj femicida, razvrstan prema starosti i polu žrtve i ubice, relaciji izmedju žrtve i ubice, kao i informacije o kaznama i sankcijama za ubicu“, istakle su predstavnice ove mreže.

Sagovornice su se složile da svaki femicid mora biti pažl?ivo analiziran da bi se identifikovali propusti u zaštiti, sa ciljem da se pobolljšaju i dalje razvijaju preventivne mjere.

Zadatak ovog tijela bio bi i podizanje svijesti o femicidu i drugim formama muškog nasilja prema ženama, kao i jačanje akcija za prevenciju i smanjenje neodgovarajućeg medijskog izvještavanja o ovim pojavama, zaključeno je na sastanku, saopšteno je iz kabineta potpredsjednice Mihalović.

 

 

Tanjug

Ne propustite