U borbu protiv ISIL-a uključuje se i NATO?

Svijet
U borbu protiv ISIL-a uključuje se i NATO?
NATO bi na narednom samitu iduce sedmice u Bruxellesu trebao razmotriti mogućnost obrazovanja koalicije protiv Islamske Države.

NATO bi na narednom samitu iduće sedmice u Bruxellesu trebao razmotriti mogućnost obrazovanja koalicije protiv Islamske Države.To bi predstavljalo širenje koalicije koju trenutno vod SAD izvodeći zračne napade u Siriji i Iraku.

Nakon što je stupio na vlast, američki predsjednik Donald Trump, koji je NATO nazivao "zastarjelim", traži od svojih saveznika veće napore u borbi protiv terorizma. Odgovor na pitanje hoće li NATO postati članom te koalicije treba biti obznanjen na sastanku šefova država i vlada u četvrtak 25. maja u Bruxellesu, objasnio je na konferenciji za novinare general Petr Pavel, koji predsjedava vojnim odborom Saveza, prenosi Dnevnik.hr.

Države Sjevernoatlanskog saveza do sada su prilikom intervencija protiv ISIS-a nastupale samostalno u koaliciji sa SAD, a da bi nastupili kao NATO, potrebna je jednoglasno odluka samita. Također evropske zemlje izbjegavale su zajednički nastup da bi izbjegle sliku uedinjavanja protiv arapskih zemalja.

Protekle sedmice otvorenija na ovu temu bila je i njemačka kancelarka Angela Merkel u susretu sa glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je istakao da je obuka lokalnih snaga najbolji način pomoći koji savez može pružiti zemljama koje se bore protiv terorizma.

Ne propustite