DOKTORI VAM OVO NEĆE REĆI: Najbolji lijek iz prirode protiv holesterola i visokog krvnog pritiska!

Zdrav život
DOKTORI VAM OVO NEĆE REĆI: Najbolji lijek iz prirode protiv holesterola i visokog krvnog pritiska!
Povišen nivo holesterola predstavlja jedan od najčešćih rizika za oboljenje srca i krvnih sudova.

Povišen nivo holesterola veoma je čest poremećaj koji se s razlogom naziva “podmuklim” jer ne daje nikakve simptome pa je jedini način da se na vrijeme otkrije – redovna kontrola krvi (dva puta godišnje).

Važno je reći da povišen nivo holesterola predstavlja jedan od najčešćih rizika za oboljenje srca i krvnih sudova.

Nezdrava ishrana, prekomjerna upotreba namirnica životinjskog porijekla (meso i mesne prerađevine, mlijeko punomasni sirevi…) i proizvoda na bazi rafinisanog šećera, nepravilno pripremljena hrana (prženje) i fizička neaktivnost, najčešći su uzročnici povišenog nivoa masnoća u krvi. Može se zaključiti da ključ rješenja ovog problema zapravo leži u prevenciji.

Priroda nudi mnoštvo ljekovitih supstanci koje mogu pomoći u snižavanju lošeg (LDL) i povećanju korisnog (HDL) holesterola.

AVOKADO – Ovo voće je odličan čuvar arterija: snižava holesterol i širi krvne sudove. Njegov sastojak – mononezasićena oleinska kiselina, svojim antioksidativnim dejstvom spriječava toksičnost štetnog LDL holesterola koji uništava arterije.

ZELENI ČAJ – Ispitivanja ovog čaja pokazala su da ima značajan učinak u snižavanju triglicerida i holesterola u krvi, a samim tim štiti i krvne sudove od ateroskleroze

IMELA – To je mali zeleni žbun, poluparazit koji raste u krošnjama raznog listopadnog i zimzelenog drveća. Ljekoviti dijelovi imele su list i peteljke. Najčešće se koristi za liječenje krvnih sudova i poremećenog krvnog pritiska. Krvne sudove čini elastičnijim, skida naslage sa njih i poboljšava cirkulaciju.

PASULJ – Plavi, crni, bijeli ili šareni pasulj je odlično sredstvo u borbi protiv lošeg holesterola. Pola šolje kuhanog pasulja na dan snižava holesterol za 10 posto.

MASLINOVO ULJE – Ovo je još jedan moćni zaštitnik arterija. Snižava štetni LDL holesterol i utječe na povećanje korisnog HDL holesterola. Spriječava pretvaranje štetnog holesterola u toksični ili “oksidisani” oblik.

BIJELI LUK – Nije ni čudo što ovu biljku nazivaju čudom od lijeka. Bijeli luk se od davnina koristi za liječenje čitavog niza bolesti. Snižava krvni pritisak i holesterol u krvi i spriječava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdjelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju.

ĐUMBIR I KAJENSKI BIBER – Snižavaju holesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Mogu da se koriste kao začini ili u obliku čaja, a u svakom slučaju, doprinose zdravlju krvnih sudova jer podstiču cirkulaciju i šire krvne sudove koji snadbijevaju krvlju ruke i noge.

GREJPFRUT – Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i popravlja stanje krvnih sudova. Sok nema ovu moć, pa je važno da se grejpfrut konzumira cijeli.

Mješavine za snižavanje holesterola

Mješavina od po 3 kašike korijena rijesnika, hajdučice, pirevine i nadzemnog dijela troskota, spravljena kao čaj, odlična je za snižavanje holesterola. Također, i mješavina od 3 kašike konopljuše, po 1 kašika lista i cvijeta podubice i lista i cvijeta kičice efikasno smanjuje nivo masnoće u krvi, isto kao i kombinacija 3 kašike konopljuše, po 1 kašika kantariona, korijena čička i hajdučice.

Balzam od bijelog luka

Samljeti 200 g bijelog luka i preliti ga sa 200 ml 96- postotnog alkohola. Ostaviti da odstoji 10 – 12 dana, a nakon toga dodati 50 g meda i 30 ml propolisa. Ostaviti da odstoji još 2- 3 dana uz povremeno miješanje. Preparat uzimati 3 puta na dan – prvih 5 dana 10 do 15 kapi u 50 ml mlijeka, a u narednih 5 dana doza se smanjuje za po 3 kapi.

Čaj od maslačka

U litar vode staviti 100 g korijena maslačka i kuhati 10 minuta. Piti po 1 čašu nekoliko puta dnevno.

Koktel protiv masnoća

Pomiješati sok od 200 g mrkve i 200 g jabuka, pa dodati kašiku soka od limuna, kašiku maslinovog ulja i kašiku propolisa. Uzimati ujutru na prazan stomak.

Ne propustite