Da li u trudnoći koristiti LIJEKOVE za akne ili biljne preparate?

Mame i bebe
Da li u trudnoći koristiti LIJEKOVE za akne ili biljne preparate?
Trudnice dobro znaju da trebaju izbjegavati kofein, alkohol i mnoge lijekove.

Uobičajeni kožni problemi izazvani trudnoćom variraju od svrbeža, kožnog crvenila i tamnjenja lica zvanog melasma.

Ipak, primjenu djelotvornih lijekova, naprimjer antihistamina treba prekinuti prije dojenja, a i prije korištenja svakako treba konsultirati doktora.

Trudnice dobro znaju da trebaju izbjegavati kofein, alkohol i mnoge lijekove, međutim trebale bi biti oprezne i s tretiranjem čestih kožnih problema, koji su direktna posljedica hormonalnih promjena u trudnoći.

Tako bi uzimanje lijeka za kojekakve pojave na koži moglo biti opasno za nerođeno dijete. Među opasne spadaju lijekovi za uklanjanje akni, neki lijekovi protiv gljivica, te oni za kosu. Nažalost mnogi se povezuju s potencijalnim rizicima za bebu.

– Većina dermatologa savjetovat će potpunu apstinenciju od svih lijekova, poput raznih proizvoda na bazi vitamina A ili drugih naoko bezopasnih terapija. Ono što će vam savjetovati kao alternativni tretman bit će kiseline iz prirodne hrane koje vrlo dobro kontroliraju akne – kaže dr. Diane Madfes, dermatolog s Manhattana.

A dr. Barbara Reed, profesor s Univerziteta Colorado Health Sciences Center u Denveru, navodi sljedeće:

– Dok većina lijekova ima upozorenja za trudnice, proizvodi na biljnoj bazi to nemaju. U biti, malo je lijekova koji su nepobitno štetni; postoji mnoštvo o kojima mnogo toga ne znamo, i zatim, tu su oni za koje znamo da su sigurni. Međutim, mnoge stvari – poput bilja – ulaze u kategoriju o kojoj nemamo dovoljno znanja i bolje je kloniti ih se.

Nadalje, po mišljenju većine stručnjaka, glavni problem predstavlja činjenica da se majke pretežno usredotočuju na deformacije pri porodu, no ne misle na mogućnost da neka supstanca koju uzimaju može štetno djelovati i u kasnijoj životnoj dobi njihovog djeteta.

 

Ne propustite