Zadržavate gasove? Kada vidite šta vam se zbog toga dešava, odmah ćete prestati sa tim

Zdrav život
Zadržavate gasove? Kada vidite šta vam se zbog toga dešava, odmah ćete prestati sa tim
Gasovi su produkt vazduha zarobljenog u našem tijelu.

Gasovi su produkt vazduha zarobljenog u našem tijelu. Dio tog vazduha smo progutali putem žvakanja i gutanja, a dio je produkt bakterija koje žive u našim crijevima. Prema bontonu se po svaku cijenu treba suzdržavati od puštanja gasova, a koliko je to opasno?

Prosječan ljudski gas sastoji se od 4% kiseonika,  7% metana, 9% ugljen dioksida, 21% vodonika i 59% azota. A prijatnost i neprijatnost mirisa zavise od promjene u procentima ovih gasova. Zvuk koji proizvodi gasove nastaje od vibracije rektuma, a jačina zvuka zavisi od jačine mišića sfinktera, ali i pritiska koji izaziva gas.
 
Miris gasa određuje nekoliko faktora, od kojih je najvažniji ishrana. Ako je vaša ishrana bogata namirnicama poput brokolija, kupusa i mahunarki, miris će biti neprijatniji.

 
Šta se dešava kada zadržavate gasove?
Posljedica toga su gorušica, naduhanost, loše varenje, naduhanost i bol u stomaku. Kada dugo zadržavate gasove, povećava se puls i krvni pritisak. I ljekari zbog toga uglavnom savjetuju da pustite gas čim vam se pruži prilika.
 
Gasovi moraju da izađu napolje, a ako ih uporno zadržavate, upijaju ih zidovi debelog crijeva, a nešto od njih odlazi i u krvotok. Potom ta krv prolazi kroz pluća i u nekim slučajevima je uzrok lošeg zadaha.
 
PREVENCIJA
Da biste smanjili količinu gasova, pazite kako jedete. Pažljivo žvaćite kako ne biste unijeli i nepotreban vazduh, koristite cjevčicu kada pijete, izbjegavajte žvake i bombone, ali i alkohol. Uz to, ovo su namirnice koje mogu da vam pomognu, ali i odmognu.
 
Najveći izazivači gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mlijeko i mliječni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktamaze), crni luk, soja i repa.

Umjereni izazivači gasova su: jabuke, banane, hlheb i peciva, šargarepa, celer, plavi patlidžan.
   
Slabi izazivači gasova : jaja, riba, meso, ulje, živina, pirinač.
 

Ne propustite