Trump potpisao uredbu protiv hakerskih napada: "Rusi nisu naši jedini protivnici"

Svijet
Trump potpisao uredbu protiv hakerskih napada: "Rusi nisu naši jedini protivnici"
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu da se ojača kibernetička sigurnost vlasti i zaštiti ključna infrastruktura zemlje od kibernetičkih napada, rekla je Bijela kuća

Američki  predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu da se ojača kibernetička sigurnost vlasti i zaštiti ključna infrastruktura zemlje od kibernetičkih napada, rekla je Bijela kuća

.Naredba želi poboljšati sigurnost računalnih mreža američkih vladinih agencija iz kojih su hakeri krali milijune osobnih dokumenata i drugih osjetljivih podataka zadnjih godina.

Isto tako smjera zaštititi ključnu infrastrukturu poput elektromreže i financijskog sektora od vještih napada za koje dužnosnici već dugo upozoravaju da mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti ili osakatiti dijelove gospodarstva.

Naredba cilja na razvitak uvjerljivije strategije kibernetičke zaštite dijelom i jačom suradnjom s američkim saveznicima u kibernetičkom prostoru.

Nastavljaju napore Baracka Obame

Savjetnik Bijele kuće za domovinsku sigurnost Tom Bossert kazao je kako će naredba nastaviti napore koje je poduzela administracija Baracka Obame.

"Znatno se napredovalo za vrijeme prošle administracije, ali ni približno dovoljno", rekao je Bossert na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Predsjedničku kampanju obilježilo hakiranje

Predsjedničku kampanju označilo je pitanje kibernetičke sigurnosti među ostalim i hakiranje, a potom i objavljivanje elektroničke pošte demokrata kao dio onoga što su američke obavještajne službe utvrdile kao dalekosežnu operaciju Rusije kako bi se pomoglo da Trump uđe u Bijelu kuću i ocrni njegova demokratska protivnica Hillary Clinton.

Rusija opetovano niječe tvrdnje kako je upotrijebila kibernetička sredstva da bi se umiješala u američke izbore.

Bossert je kazao kako navodno rusko hakiranje nije bilo motiv za naredbu. "Rusi nisu naši jedini protivnici na internetu", rekao je Bossart.

(hina)

Ne propustite