SEKS-SKANDAL: Društvene mreže preplavljene eksplicitnim fotografijama poznatih dama

Region
SEKS-SKANDAL: Društvene mreže preplavljene eksplicitnim fotografijama poznatih dama
Povremeno se dešava da se na društvenim mrežama nađu poznate ličnosti "ko od majke rođene", ali je uglavnom riječ o dizanju popularnosti ili egzibicionizmu.

Nekoliko uglednih Vlasotinčanki, među kojima su profesorke, sportiskinje, supruge poznatih ljekara, ali i bivša direktorka kulturne ustanove u ovoj varošici, našle su se u žiži seks-skandala. Društvene mreže "Viber" i "Mesinger", preplavljene su eksplicitnim fotografijama ovih žena, a ko je autor i ko ih je pustio u virtuelni svijet, zasada se samo pretpostavlja. Policiji nije podnijeta prijava.

Povremeno se dešava da se na društvenim mrežama nađu poznate ličnosti "ko od majke rođene", ali je uglavnom riječ o dizanju popularnosti ili egzibicionizmu. Ono kroz šta ovih dana prolaze ove žene, teško je opisati, jer se ni u snu nisu nadale da će neko od partnera tako intimne fotografije poslati na uvid porodici, djeci, prijateljima i hiljadama neznanaca.

- Živimo u vremenu savremenih komunikacija koje podrazumijevaju razmjenu digitalnog sadržaja. Nažalost, mnogi ljudi nisu svjesni da putem društvenih mreža nisu zaštićeni. Često te fotografije budu predmet problema, a najčešće žrtve su djeca i žene. Neretko, posebno u manjim sredinama, mnogi takvi sadržaji nađu se u javnosti tako što vlasnici odnesu svoj računar ili telefon na servis, izgube telefon ili ih neko ukrade - kaže Ivan Mladenović, IT stručnjak.

Upravo to se desilo jednoj od ovih žena, koja je u dugoj i stabilnoj vezi. Navodno, lokalni serviser kompjutera zloupotrebio je povjerenje kada je njen momak odnio kompjuter u kome su se nalazile njihove intimne fotografije na popravku.

- Ovakav oblik nasilja je veoma ozbiljan, jer je javno stigmatizovana, a njena bilo kakva odbrana svedena je na trpljenje poniženja i često surova kažnjavanja iz lokalne zajednice. Jedan od načina zaštite naših prava na internetu je donošenje i dosljedno sprovođenje zakona koji će da kažnjava tu vrstu nasilnika. U toj borbi važnu ulogu ima i širenje stava, prije svega preko interneta i drugih medija, koji kaže da u slučaju ove vrste nasilja stigma treba da padne isključivo na nasilnika - objašnjava sociolog Aleksandra Samokal Jovanović.

Nijedna od ovih žena nije uradila ništa što ne radi većina ljudi, ali su imale peh što su naletjele na neku vrstu manijaka. Bivšu direktorku Kulturne ustanove partner je ovim fotkama ucjenjivao kada je riješila da raskine s njim. Kada je vidio da neće promeniti svoj stav, fotografije je poslao njenoj djeci, majci i svim njenim prijateljima za koje je znao, kaže jedan od njenih prijatelja.

Nedavno je žrtva ostavljenog ljubavnika bila i jedna niška političarka, narodna poslanica u republičkom parlamentu. Stranka je stala iza nje uz obrazloženje da su fotografije i to što ona radi njena lična stvar, a imala je razumijevanja i u porodici, pišu novosti.rs

Ne propustite