Parlament BiH traži strožu kontrolu nad Agrokorovim tvrtkama

Aktuelno
Parlament BiH traži strožu kontrolu nad Agrokorovim tvrtkama
Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj sjednici Informaciju o aktuelnoj krizi u kompaniji "Agrokor" i njenim poslovnim društvima u BiH s mogućim implikacijama na domaću ekonomiju.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj sjednici Informaciju o aktuelnoj krizi u kompaniji "Agrokor" i njenim poslovnim društvima u BiH s mogućim implikacijama na domaću ekonomiju.

Informacija sadrži zaključke više sastanaka predstavnika nadležnih institucija u BiH, resornih ministara zemalja regije i predstavnika Vijeća ministara BiH s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske.

Navedeno je da Vijeće ministara BiH, u skladu s postignutim dogovorom s predstavnicima Vlade Hrvatske, očekuje dostavljanje sveobuhvatnog plana aktivnosti za stabilizaciju stanja u "Agrokoru" s detaljnom inventurom obaveza i dugovanja ovog koncerna, kao i planom za izmirenje i kontinuirano praćenje obaveza prema dobavljačima bez diskriminacije.

- Do tada će aktivnosti nadležnih institucija BiH biti usmjerene na zaštitu interesa bh. kompanija iz sistema „Agrokor“, njihovih zaposlenih radnika, dobavljača, kooperanata, manjinskih akcionara i domaćih kreditora - tvrdi se.

U "Agrokorovim" kompanijama - kćerkama u Bosni i Hercegovini zaposleno je više od 5.200 radnika, aktivno je više od 1.300 dobavljača, a ova privredna društva imaju godišnji obrt od više od 500 miliona eura.

Prema dostupnim podacima, dugovanja dobavljačima "Agrokorovih" kompanija u BiH na dan 31. decembra prošle godine iznosila su 318 miliona KM, od čega 170 miliona KM domaćim dobavljačima.

U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja prema domaćim dobavljačima su smanjena na 131 milion KM, od čega je 74 miliona KM s dospijećem, a prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, firme "Agrokora" u BiH nemaju dugovanja po osnovu PDV, zaključno s 30. martom.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Nenad Lalić smatra da je ovakav pristup problemu dobar jer da se tako radilo i ranije ne bi se dešavali slični slučajevi.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izrazio je sumnju u tačnost podataka iz ove informacije upozoravajući da je osnovni problem "Agrokora" dug prema bankama, a ne prema dobavljačima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da su podaci u informaciji dobiveni od ovlaštenih bh. institucija pa tako i podatak o kreditnom zaduženju koje za firme kćerke "Agrokora" iznosi oko 42 miliona KM.

- Razlog tome što kćerke firme, odnosno Konzum kao najveća i najdominantnija, nisu se zaduživale jer nisu gradile objekte. Konzum dominantno posluje u iznajmljenim objektima od 250 prodajnih objekata i lanca objakata - pojasnio Zvizdić.

Povjerenik hrvatske vlade za "Agrokor" Ante Ramljak, tvrdi Zvizdić, pripremio je plan aktivnosti na stabilizaciji stanja i inventuru obaveza unutar cijelog Koncerna i kćerki firmi u BiH koja će biti prezentirana predstavnicima bh. institucija između 20. i 25 maja.

Najvažnije je da se redovno izmiruju obaveze dobavljačima te da se izradi plan u kojem će se jasno garantirati da neće doći do otpuštanja radnika u kćerkama firmama "Agrokora" u BiH kojih je oko 5.200, a 4.600 radnika je u Konzumu.

Potvrdio je i da će u međuvremenu Vlada Federacije BiH te vjerovatno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovati predstavnika koji će biti u upravi, prije svega Konzuma, a potom i drugih 10 vezanih firmi.

- On će imati pravo kontrolirati tokove novca te preventivno djelovati ukoliko se na bilo koji način rješavanje problema u "Agrokuru" u Hrvatskoj pokuša riješiti sredstvima u "Agrokorovim" firmama u BiH, odnosno ukoliko se pokuša bilo kakvo "izvlačenje kapitala" iz BiH - zaključio je Zvizdić.

Ovim je okončana rasprava o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice, a uskoro se očekuje i izjašnjavanje poslanika.

(fena)

Ne propustite