Novi zakon o oružju u FBiH: Jednoj porodici omogućeno da posjeduje cijeli arsenal

Bosna i Hercegovina
Novi zakon o oružju u FBiH: Jednoj porodici omogućeno da posjeduje cijeli arsenal
Građani ovaj zakon smatraju besmislenim

Nedavno usvojeni Zakon o oružju i municiji u Skupštini Hercegovačko - neretvanskog kantona dozvoljava da jedno lice legalno može posjedovati 12 komada oružja, piše N1.

Prema novom zakonu fizičko lice u Hercegovačko - neretvanskom kantonu može imati pet pištolja i sedam lovačkih pušaka, što znači da četveročlana porodica u ovom kantonu može legalno posjedovati skoro 50 komada oružja. Uslovi za izdavanje odobrenja za nabavku oružja su navršena 21 godina, te postojanje opravdanog razloga za nabavku.

Građani ovaj zakon smatraju besmislenim, međutim, kantonalni ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda ističe da je ovaj zakon u suštini restriktivniji od starog s obzirom da prethodni zakon nije predviđao koliko komada oružja legalno može posjedovati jedno lice.

Za opoziciju je zakon neprihvatljiv. Amandmani koji su predlagali jeste da umjesto 12, pojedinac može posjedovati tri komada oružja. Međutim amandmani su odbijeni.

"Radi se o jednom opasnom presedanu koji u postratnom društvu kakvo je BiH, podiže nivo stepena rizika osiguranja bezbjednosti na dramatičan nivo i mi se nadamo da će Vlada u narednom periodu shvatiti kakvu je grešku napravila", poručuje Aner Žuljević, poslanik u Skupštini HNK.

Apsurdna je kaže situacija da se na nivou kantona donose ovakvi zakoni, jer se radi o oblasti koja je trebala biti uređena državnim propisom.

"Svi oni koji nose oružje će prilikom prelaska administrativne, kantonalne granice morati ga baciti u žbunje ili ostaviti u najbližu policijsku stanicu jer se ne radi o harmoniziranim zakonskim rješenjima, znači jednostavno jedan cirkus", objašnjava Žuljević.

Zakon je restriktivniji od starog, kaže ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda, navodeći da je prijedlogom zakona uvedeno ograničenje posjedovanja oružja, za razliku od dotad važećeg, prema kojem nije postojalo ograničenje za nabavku istog.

"Smatramo da će se ovim zakonom staviti pod nadzor, odnosno da će biti prijavljeno više oružja koje je danas na neki način nelegalno i koje je stvarna opasnost za sigurnost građana. I netačna je tvrdnja pojedinaca u Skupštini da će građani morati svoje oružje odlagati u žbunje kad budu izlazili van granica ove županije, dakle zakon koji se donese u bilo kojoj županiji vrijedi na cijeloj teritoriji BiH", tvrdi Bevanda.

I dok se građani pitaju šta im se ovim zakonom želi poručiti, predlagači to pravdaju samo praćenjem evropskih tokova u naoružavanju.

Ne propustite