(VIDEO) POTRESNA SNIMKA: Ili ćete me vi ubiti ili ću ja sam sebe ubiti!

Region
(VIDEO) POTRESNA SNIMKA: Ili ćete me vi ubiti ili ću ja sam sebe ubiti!
Boris Luketa satima je pregovarao sa specijalcima koji su ga neuspješno pokušavali nagovoriti da se preda. Specijalci za zaštitnim štitovima vikali su: 'Spusti pištolj, spusti pištolj, ne treba više krvi...

Sjedili smo u kući. Bilo je oko 21.00 sat. Začuo sam viku komšija: ‘Spusti pištolj, spusti pištolj, ne triba više krvi’, čuo sam da mu je neko govorio. Došao sam do prozora, a on je s pištoljem u ruci potrčao u svoje dvorište, prepričao nam jedan od svjedoka pokušaja hapšenja Borisa Lukete, piše 24sata.hr. 

Neko je valjda pozvao i policiju. Došlo je dvadesetak specijalaca s oružjem i štitovima. Bilo je i policajaca u civilu, kriminalista...

S Luketom su uspostavili kontakt mobitelom.

Nagovarali su ga da se preda, da spusti oružje. To je trajalo neko vrijeme, a onda je ovaj prekinuo razgovor. 

- Policajac i Luketa potom su razgovarali s udaljenosti. Govorili su mu da spusti pištolj.

- Ne vrijedi ti se ubiti - govorili su mu policajci pokušavajući ga odgovoriti od samoubistva. Luketa im je rekao:
- Ili ćete me vi ubiti ili ću ja sam sebe ubiti. 

Vrijeme je sporo prolazilo, a Luketa je stalno na policijska nagovaranja da spusti pištolj i da se preda odgovarao istom porukom. U jednom trenutku policjaci su komšijama naredili da ugase svjetla u kućama jer je postojala mogućnost da Luketa uđe u nečije dvorište ili u kuću. 

- Nije mi bilo svejedno, cijela mi je porodica bila u kući - ispričao nam je jedan od svjedoka. Igra živaca prolazila je sporo. Luketa je cijelo vrijeme bio na jednom te istom mjestu u svom dvorištu. 

- Nije se odande maknuo. Napravio bi korak-dva i to bi bilo to - kaže čitaoc.

Policjaci nisu odustajali od pokušaja da ga nagovore da se preda, a već je prošlo pola noći. 

- ‘Ili ćete me vi ubiti ili ću sam sebe ubiti’, odgovarao bi im - govori čovjek koji je sve gledao. Igru živaca okončao je sam Luketa. 

- Bilo je 15 do jedan. Začuo sam pucanj. A onda sam čuo još pucnjeva. Možda je bila jeka, ne znam. Policajci su prišli, stigla je Hitna pomoć utrpali su ga u vozilo i odvezli. Tad je bila gotova drama - ispričao je.  Luketu, koji je sebi pucao u usta, prevezli su u šibensku pa potom u splitsku bolnicu. U petak je još bio u životnoj opasnosti.

U međuvremenu policijska istraga o okolnostima trostrukog ubistva u Brodarici kraj Šibenika i dalje traje. Tokom četvrtka dovršen je uviđaj na mjestu događaja koji su provodili zamjenik županijskog državnog tužioca te policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske. Njima su u pomoć stigli i vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba .

- Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku je tokom dana, radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica i pribavljanja dokaza, naredilo provođenje više dokaznih radnji, pa tako obdukcije tijela, izuzimanje uzoraka i tragova radi provođenja biološkog, toksikološkog, balističkog i drugih vještačenja - rekli su u tužilaštvu u kojem ne daju više informacija o trostrukom ubojstvu, niti spominju pokušaj ubistva o kojem je u petak ujutro izvijestila Policijska uprava šibensko-kninska.

Primoštenac Boris Luketa (59) osumnjičen je za tri teška ubistva koja je u srijedu počinio u Brodarici, ali i za pokušaj ubistva 51-godišnjaka. Neslužbeno se saznaje da je ubici iz kuće uspio pobjeći Kemal Keranović, sin ubijenih supružnika Hakije i Milke Keranović. Na naše telefonske pozive Kemal Keranović odgovarao je da smo dobili pogrešan broj.

Ne propustite