DRŽAO MAJKU MRTVU U STANU: Žao mi je što je nisam sahranio

Region
DRŽAO MAJKU MRTVU U STANU: Žao mi je što je nisam sahranio
Optužnica ga tereti da je majku Adelu Novak (87) ostavio u teškom položaju umjesto da je o njoj vodio brigu, za povredu mira pokojnika jer njezino tijelo nije sahranio četiri godine te za krivotvorenje isprava jer je sastavio lažni smrtni list.

"Izuzetno se kajem i jako mi je žao što majku nisam sahranio i što sam krivotvorio njen smrtovnicu. Sramota me je zbog toga što sam učinio i to mi je uništilo život", kazao je Tibor Novak (60) u sudu.

Optužnica ga tereti da je majku Adelu Novak (87) ostavio u teškom položaju umjesto da je o njoj vodio brigu, za povredu mira pokojnika jer njezino tijelo nije sahranio četiri godine te za krivotvorenje isprava jer je sastavio lažni smrtni list. Novak je priznao krivicu za 2. i 3. tačku optužnice dok tvrdi da je nevin za tačku 1, odnosno da je o majci dobro brinuo sve do njezine smrti nepoznatog datuma krajem 2012. godine.

Podsjetimo, tijelo Adele Novak pronašla je policija u stanu u Brozovoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci u kojem su majka i sin zajedno živjeli. Njezino tijelo bilo je na krevetu u sobi prekriveno plahtom. Obdukcijom nisu mogli utvrditi točan uzrok ni vrijeme smrti budući da su nakon četiri godine zatekli tek djelomično mumificirani kostur.

Novak je na sudu ponovio da ni sam sebi ne može objasniti zbog čega nije sahranio majku.


"To me je proganjalo svih ovih godina i verovatno će me proganjati ceo život. Želim da istaknem da sam o majci brinuo i pre nego što je završila u bolnici na operaciji kuka, te sam to i nastavio i nakon što su je 26. septembra 2012. godine otpustili iz bolnice. Kuvao sam joj tri obroka dnevno, redovno menjao posteljinu i menjao pelene. Takođe, pazio sam da redovno uzima lekove koji su joj bili propisani - govorio je Novak u sudu u Zagrebu.

Istakao je da je upravo on odnio otpusno pismo iz bolnice njenoj ljekarki Mirjani Gorajščan, od nje je dobio uput i predao zahtjev  kako bi ostvarila pravo na liječenje u Stubičkim toplicama i fizikalnu terapiju,prenosi Alo.

"Ona je umrla neposredno, radi se o danima, nakon njenog povratka iz bolnice. Tada nisam imao novac za sahranu, bio sam u velikim dugovima. Tada sam se dosta opijao, a ubrzo nakon njene smrti, završio sam u zatvoru na odsluženju kazne zbog drugog kaznenog dela", ispričao je Novak. Objasnio je i da je smrtovnicu izradio isključivo kako bi je pokazao tadašnjoj djevojci.

"To je bila kopija, koju on, i da je hteo, nije mogao nigde da upotrebi ni da iskoristi budući da je reč o kopiji pisanoj rukom", objasnio je njegov advokat.

Ne propustite