IZLIJEČILA SE I PSIHIČKI I FIZIČKI: Organizam joj je bio kao kod STARICE od 80 GODINA

Zdrav život
IZLIJEČILA SE I PSIHIČKI I FIZIČKI: Organizam joj je bio kao kod STARICE od 80 GODINA
Smatram da hranu često uzimamo zdravo za gotovo, bez promišljanja o onome što jedemo i zašto jedemo na određeni način.

Kada bi ljudi primijetili razliku i utjecaj rafinirane hrane na zdravlje, koja je potpuno izmijenila prehrambene navike svih kultura, i one tradicionalne, iz prirode, svi bi bili puno zdraviji. 

"Zbog šećera i nezdrave prehrane, stanje organizma mi je bilo kao kod starice od 80 godina, a patila sam i od depresije i napadaja panike", kaže Riječanka Doris Valković diplomirana kulturologinja i autorica bloga ‘Foodoris’. Sve je te poteškoće riješila promjenom prehrane i podijelila svoju priču...

Ideju o pisanju bloga o hrani Doris je dobila prije nešto manje od dvije godine i odlučila se odazvati tom glasnom pozivu. Upisala je Školu prirodne kuhinje u centru Makronova u Zagrebu i svoje slobodno vrijeme posvetila pripremi prirodnih i cjelovitih namirnica. Njen je cilj bio putem bloga istaknuti važnost prirodne prehrane i potaknuti ljude da počnu razmišljati o hrani.

Brz život i još brža hrana

Smatram da hranu često uzimamo zdravo za gotovo, bez promišljanja o onome što jedemo i zašto jedemo na određeni način, piše Sensa klub.

Često mi govore da nemaju vremena zdravo jesti, što mi je zaista vrlo teško povjerovati jer nekako nađu vremena za sve ostalo. Kada bi svi posložili prioritete i stavili hranu među tri bitne stavke u kulturi življenja, iznenadili bi se kako bi živjeli zdravo i sretno“, smatra Doris

Govori iz iskustva, a svoju je lekciju naučila na teži način, kad joj je suvremena prehrana poremetila ravnotežu organizma. Prve promjene koje su ukazale na narušeno tjelesno stanje bile su akne, opadanje kose, slabi nokti, suha koža, loš vid.

Organizam vam je kao da imate 80 godina

One psihičke bile su još teže – bezvoljnost koja se pretočila u depresiju i napadaje panike. Instinktivno je osjećala da je vrijeme da si pomogne hranom, obrocima bez rafiniranih namirnica i mesa, kombinacijom mediteranske, makrobiotičke, veganske i vegetarijanske kuhinje, a takve recepte i sada preporučuje na svom blogu.

Ubrzo se počela osjećati bolje i shvatila je da je neprilagođena prehrana bila izvor njenih problema.

- Posjetila sam homeopatsku liječnicu čije riječi neću nikad zaboraviti, a glasile su: ‘Stanje vašeg organizma je kao starice od 80 godina.’ Od tada, hrana je postala centralni dio mog istraživanja -, objašnjava Doris.


Šećer koji nas nagriza na svim razinama

Nakon što je promijenila prehranu, promjena se dogodila i u njenom izgledu. Prije zbog akni na licu nije mogla izaći van bez tri sloja pudera, a danas šminku gotovo i ne koristi. Povremeno nanese ruž ili maskaru, ali uglavnom se ne šminka jer se tako osjeća nesputano i slobodno. Osim što Doris time pokazuje koliko je zdrava prehrana pozitivno utjecala na njen ten, to je i odraz samopouzdanja koje je stekla.

Smatra da je šećer jedan od najvećih krivaca njenog narušenog zdravlja i tvrdi da joj je doslovno pojeo organizam iznutra. „Bio je dio moje svakodnevice tijekom djetinjstva i odrastanja. Svakodnevno konzumiranje šećera uzrokovalo je psihičku i fizičku ovisnost o tom poroku 21. stoljeća.

Kandida utječe i na psihu

Šećer hrani gljivice, gljivice izjedaju sve što stignu, što posljedično donosi niz zdravstvenih tegoba. Kandida je pošast našeg doba. Edukacija je jedino rješenje za problem neznanja i na sve moguće načine pokušavam ljudima ukazati na probleme koji nastaju ako se ova tvrdokorna i uporna gljivica namnoži u organizmu.

Infekcija kandidom može zahvatiti, osim genitalija (na što prvo svi pomisle) i niz drugih organa, ali i utjecati na psihu čovjeka, što se upravo meni dogodilo“, upozorava Doris koja danas puno više osluškuje svoje tijelo, pronalazi zdravije zamjene za šećer, jede sezonske prirodne namirnice, pije više tekućine i jede više manjih obroka.

Ne propustite