BURA U BUNDESTAGU Njemačka zabranjuje burku i nikab!

Svijet
BURA U BUNDESTAGU Njemačka zabranjuje burku i nikab!
"Nacrt zakona oko kojeg smo se složili daje velik doprinos tome", dodao je ministar.

Bundestag je podržao je nacrt zakona koji bi zabranio ženama koje rade u javnim službama, sudstvu i vojsci da nose burke i nikabe. Burke i nikabi će tako biti zabranjeni u određenim profesijama, a odluka je to koju tek treba potvrditi državni parlament Bundesrat. Thomas de Maiziere, njemački ministar unutarnjih poslova, izjavio je kako je ova zabrana kompatibilna s integracijom imigranata, što je debata koja se nastavlja u Njemačkoj, zbog preko milijuna tražitelj azila u toj zemlji.

"Integracija također znači kako trebamo razjasniti naše vrijednosti i odlučiti gdje su naše granice tolerancije prema drugim kulturama", poručio je ministar.

"Nacrt zakona oko kojeg smo se složili daje velik doprinos tome", dodao je ministar.

Neki političari desnice su zahtijevali potpunu zabranu burke u javnosti, po uzoru na zabrane u Francuskoj i Belgiji, piše Independent. De Maiziere tvrdi kako bi to bilo u suprotnosti s njemačkim Ustavom. Novi zakon će tako zahtijevati da vladine službenice imaju otkriveno lice dok će ovlaštene osobe na izborima imati pravo provjeriti identitet žene koja nosi burku ili nikab. 

Stranke ljevice su se suprotstavile ovom zakonu. Kažu kako u Njemačkoj zapravo ne postoje službenice vlade ili vojnikinje koje nose burku ili nikab, pa smatraju ovaj zakon suvišnim.

Angela Merkel je još u prosincu najavila kako će podržati ovaj  zakon rekavši kako veo preko cijelog lica "više nije prihvatljiv u Njemačkoj" te je pozvala na njihovu zabranu gdje god da je to moguće.

 

Ne propustite