TUŽAN KRAJ JEDNOG SPORTSKOG KOLEKTIVA: Fudbalski klub Čelik iz Zenice ide u likvidaciju?

Fudbal
TUŽAN KRAJ JEDNOG SPORTSKOG KOLEKTIVA: Fudbalski klub Čelik iz Zenice ide u likvidaciju?
Grupa NGG "Za Čelik" izjasnila se da je razočarana i šokirana prijedlozima, jer bi to značilo gašenje legendarnog kluba i da zaključci Gradskog vijeća ne daju rješenja klupskih problema.

 Na hitnoj sjednici Gradskog vijeća Zenice raspravljalo se o statusu Nogometnog kluba Čelik i stanju sporta, posebno vrhunskog, u ovoj lokalnoj zajednici.

Osnovna tema u raspravi o finansijskim problemima NK Čelik bila je osiguravanje sredstava za reprogramiranje dugovanja, u iznosu od 12 do 14 miliona KM, ili odlazak u "dirigirani stečaj", što mnogima nije bilo jasno jer nema zakonskog osnova za stečajni postupak udruženja građana, nego samo rad ili likvidacija udruženja.

Stav članova Nezavisne grupe građana “Za Čelik” je da se "osim potpisivanja reprograma duga, odobri i odluka Gradskog vijeća da javna preduzeća otpišu svoja potraživanja od kluba".

Diskusije nekih vijećnika bile su u smjeru pružanja podrške klubu, potpisivanja reprograma duga, ali je gradonačelnik Fuad Kasumović predložio "dvije opcije". Prva je "dirigovani stečaj", a druga da se potpiše reprogram duga, i odmah objasnio da će "Čelik prije izaći u Evropu preko Kupa BiH", s obzirom na to da bi stečajem bio izbačen iz Premijer lige BiH i krenuo od najnižeg ranga takmičenja. U drugoj opciji ukazao je da Grad nije ni kreditno sposoban, a ne može biti ni garant u vraćanju duga prema reprogramu Poreznoj upravi.

Grupa NGG "Za Čelik" izjasnila se da je razočarana i šokirana prijedlozima, jer bi  to značilo gašenje legendarnog kluba i da zaključci Gradskog vijeća ne daju rješenja klupskih problema.

Rok za potpisivanje reprograma duga s Poreznom upravom Federcije BiH je 13. maja, do kada se treba izjasniti za reprogram ili likvidaciju NK Čelik, s kojom bi svi povjerioci ostali bez mogućnosti naplaćivanja svojih potraživanja, a Grad Zenica ostao samo sa četiri nogometna kluba - Rudar, Borac Tetovo, Nemila i Fortuna Zenica, i to bi se svi takmičili u Kantonalnoj ligi ZDK-a.

Ne propustite