TEMA DANA - Od sutra počinje haos na bh. granicama: Ali, to je ništa ŠTA VAS OČEKUJE kad krenete na GODIŠNJI ODMOR!

Bosna i Hercegovina
TEMA DANA - Od sutra počinje haos na bh. granicama: Ali, to je ništa ŠTA VAS OČEKUJE  kad krenete na GODIŠNJI ODMOR!
Međutim, iz bh. automoto kluba su mnogo otvoreniji kada je u pitanju ono što čeka bh. građane na graničnim prijelazima.

Granična policija BiH očekuje velike gužve i zadržavanja na granicama već od sutra kada će veliki broj bh. građana i onih iz Hrvatske krenuti preko granice na prvomajske praznike, potvrđeno je iz ove institucije za portal Novi.ba. Sitacija će postati dramatična, obzirom da je već nekoliko sedmica na granici Hrvatske nesnošljivo zbog pojačanih kontrola koje je naložio Brisel.

  • Očekujemo duža zadržavanja na graničnim prijelazima Neum 1 i Neum 2. Do sada su zadržavanja bila više od 30 minuta – izjavila je Sanela Dujković, portparol Grnaične policije BiH za naš portal.

Međutim, iz bh. automoto kluba su mnogo otvoreniji kada je u pitanju ono što čeka bh. građane na graničnim prijelazima.

 - Već od sutra očekujemo gužve na svim graničnim prelazima. Kada je sjever u pitanju izdvajamo granične prijelaze Bosanski Brod, Orašje i Bosanska Gradiška, a za Jug, to su Doljani, Bijača i Gorica  kazali su nam u BIHAMK-u.

Iako se pojačane kontrole, kako tvrde zvaničnici ne odnose posebno na bh. građane, neizostavno je da će pojačane kontrole putnika iz drugih država izazvavati veće gužve na svim graničnim prijelazima pa će posljedice osjetiti svi putnici.

Prvomajske gužve će biti samo uvod u problem sa kojim će se putnici suočiti tokom ljetne sezone. Naime, svi putnici iz BiH, ali i drugih država koji prolaze kroz BiH, da bi došli do većine ljetnih destinacija moraju proći dvije do tri granice i na svakoj od njih će ih čekati, ako je suditi po praksi sa slovensko-hrvatskih granica, kilometarske kolone.

  • Svake godine idemo na more u Hrvatsku i ovako izgubili sat vremena na granicama u Neum, kada se državljani EU faktički nisu ni kontrolirali. Ali, ako sada budu i njih provjeravali bit će nepodnošljive gužve. Ti granični prijelazi nisu predviđeni za tako rigorozne kontrole i tako veliki broj prolazaka – kazao nam je jedan od bh. građana komentirajući nove propise.  

Iz BIHAMK-a su, također, za Novi.ba potvrdili da u ljetnom periodu očekuju veće gužve.

  • Hrvatska je uvela pojačane kontrole i to će stvarati probleme, iako se novi propisi odnose samo na državljane EU – kažu iz bh. auto-moto kluba. 

Ne propustite