HRVATSKOM SE ŠIRI NOVA OPASNA DROGA: Ovisni postaju zombiji

Region
HRVATSKOM SE ŠIRI NOVA OPASNA DROGA: Ovisni postaju zombiji
“Crna mamba” je sintetski kanabinoid koji, kao i ostali sintetski kanabinoidi, pokušavaju imitirati učinak marihuane, no tvar koju sadrži je mnogo jača

Hrvatskom se širi nova opasna droga, ovisnici postaju zombiji “Crna mamba” je sintetski kanabinoid koji, kao i ostali sintetski kanabinoidi, pokušavaju imitirati učinak marihuane, no tvar koju sadrži je mnogo jača

Ovisnici koji je koriste izgledaju ukočeno, polusvjesno, teško govore, jedva pokreću udove te povraćaju, jednom riječju izgledaju kao zombiji, piše 24sata.hr.

“Zombie” droga, kako su je prozvali britanski mediji, gdje je posljednjih mjeseci posebno uzela maha, zaplijenjena je i kod nas. U Vladinu Uredu za suzbijanje zlouporabe droga kažu da je droga uličnog naziva “crna mamba”, koja sadrži kemijski spoj MDBM-CHIMICA, otkrivena u 19 zemalja članica, uključujući i Hrvatsku te Tursku i Norvešku. Od tada je u ovim državama zabilježeno više od 3600 zapljena, koje uključuju 43 kg praha i 54 kg biljnog materijala.

Europski centar za praćenje droga detektirao ju je u rujnu prošle godine nakon što je osam država članica prijavilo ukupno 28 smrti i 25 slučajeva akutnog trovanja povezanih s konzumiranjem “crne mambe”.

Prema ocjeni Europskog centra, ima iznimno opasan učinak na ljudski organizam, a njezino uzimanje može uzrokovati nasilno i agresivno ponašanje.

“Crna mamba” je sintetski kanabinoid koji, kao i ostali sintetski kanabinoidi, pokušavaju imitirati učinak marihuane, no tvar koju sadrži je mnogo jača. Na europskom tržištu dostupna je od 2014., a od 2016. u Hrvatskoj je ilegalna.

Konzumira se kao marihuana, odnosno miješa se s duhanom i puši. Na nju podsjeća i izgledom jer je riječ o sušenim biljkama na koje je pošpricana kemijska tvar.

Kod mladih u Hrvatskoj i dalje su popularniji sintetski kanabinoidi pod nazivom Spice ili Galaxy. U razdoblju od 2014. do 2016. u Hrvatskoj su zabilježena 43 slučaja trovanja za koje se sumnja da su posljedica Galaxyja, a dječak (15) preminuo je u veljači 2015. nakon pušenja te droge.

Ne propustite