Ne postoji “nova opasna droga s okusom jagode”

Aktuelno
Ne postoji “nova opasna droga s okusom jagode”
Kristalni metamfetamin je poznat desetljećima, ali nova varijanta posebno je opasna

Na ilegalnom tržištu droga pojavila se još jedna nova, sintetička dakako, ovaj put takva koja miriše na jagode i izgleda poput žvakaće gume ili gumenih bombona. Zapadna Europa već neko vrijeme zna za novi oblik kristalnog metha, podvrste amfetamina, posebno ozloglašene po tome što spada u jedan od najružnijih i najbržih načina za umrijeti.

Upravo zbog okusa i izgleda, a zabilježili su se i slučajevi kad je "jagoda-meth" pronađen i u čokoladnoj varijanti, na oprezu posebno moraju biti roditelji male djece. Crystal meth je poznat desetljećima, nikada mu nije nedostajalo niti popularnosti. Posljednjih godina je, međutim, sve popularniji u zemljama Europske unije i SAD-a.

drogaa
Broj korisnika i ovisnika povećava se svake godine, a zapadne vlade do sada su u pravilu nemoćne u sprečavanju stalnog rasta broja ovisnika. Nakon duljeg vremena uzrokuje teške organske i psihološke poremećaje,piše express.hr. Ovaj prah, poput sićušnih kristala, zbog čega je poznati i kao "ice", odnosno "led", može se uživati oralno, snifanjem, pušenjem ili čak intravenozno, špricom.

Proizvodnja je u osnovi jako jednostavna, zato ga se proizvodi po kojekakvim katastrofalnim divljim laboratorijima, a kada se uzme, ekstremno snažno aktivira moždane stanice za ugodu, zbog čega razvija i snažnu fizičku i psihičku ovisnost. Gram košta oko 70 eura. Puno je opasniji čak i od kokaina i heroina, jer djeluje izrazito naglo.

Ovisnik vrlo brzo počinje fizički propadati, dobiva jezive ekceme i plikove po cijelom tijelu, a mnogima od njih kraju bude dijagnosticiran HIV ako su koristili nesterilne šprice.

OBJAVLJUJEMO DEMANT NA ČLANAK KOJI PRENOSIMO U CJELOSTI

PROVJERA TAČNOSTI: Ne postoji “nova opasna droga s okusom jagode”

Među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj ponovo se širi prilično stara dezinformacija o opasnoj novoj vrsti droge, za koju se tvrdi da ima okus jagode i prodaje se djeci. Tvrdi se da je u pitanju podvrsta metamfetamina, kristalni met s okusom jagode.

U pitanju je dezinformacija koja internetom kruži još od 2007. godine. Kao neistinitu su je u više navrata prokazivali portali specijalizirani za provjeru činjenica na različitim kontinentima (Snopes, Africa Check, Raskrinkavanje), a čak i na Wikipediji postoji unos pod naslovom “Strawberry Quik meth myth”.

Snopes je još u travnju 2007. utvrdio da su poruke upozorenja o opasnoj novoj drogi s okusom jagode, koje su roditelji male djece međusobno razmjenjivali, sasvim neosnovane. “Provjerili smo sa svim svojim laboratorijima, i nema ništa u toj priči. Nije to nikakav tren, niti stvaran problem. Upozorenje je vjerojatno poteklo od nekoga s dobrim namjerama, tko se malo zaletio”, objasnio je 2010. glasnogovornik američke Agencije za suzbijanje droga (DEA).

Ista se glasina 2008. pojavila i u Nigeriji. Nacionalna agencija za suzbijanje droga tada je portalu Africa Check potvrdila da nisu imali niti jedan zabilježen slučaj u kojem je utvrđeno korištenje metamfetamina s okusom jagode.

 

 

 

Ne propustite