PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Elektroprivreda Crne Gore treba nadoknaditi štetu porodici Kožo za uništenu kuću

Aktuelno
PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Elektroprivreda Crne Gore treba nadoknaditi štetu porodici Kožo za uništenu kuću
Ova presuda dobra je vijest za sve građane Podrinja kojima je šteta nanesena, a za koje je odgovorna Hidroelektrana Piva.

Izvršnom i pravosnažnom presudom, Elektroprivreda Crne Gore i Hidroelektrana Piva dužni su nadoknaditi štetu porodici Kožo za porodičnu kuću u centru Goražda u iznosu od 150.000 KM, koja je uništena poplavnim valom 2015. godine, potvrdio je Feni advokat Šemso Temin koji je zastupao oštećenu stranu.

Dodao je da je postupak vođen pred Općinskim sudom u Goraždu, zatim Kantonalnim sudom u Goraždu i na kraju Vrhovnim sudom Federacije BiH u dva navrata. Naglasio je da je ovaj postupak protiv Elektroprivrede Crne Gore vođen tri godine, smatrajući da su oni odgovorni za nastanak poplavnog vala koji je oštetio veliki broj privatnih kuća i firmi, ali i objekata u državnom vlasništvu.

Temin je istakao da su tužbeni navodi u ovom slučaju dokazani vještačenjem najeminentnijih stručnjaka u BiH za tu oblast i naučnih eksperata koje je vodio pokojni profesor Vlatko Doleček.

- Ovo je prva presuda kojom je Hidroelektrana Piva odgovorna za nastali poplavni val i dužna je da plati štetu. Vodi se još oko 30 postupaka pred nadležnim sudovima u Goraždu, ali ni jedna presuda još nije donesena osim ove - naglasio je.  

Kako je zaključio Temin, ova presuda je dobra vijest za sve građane Podrinja kojima je šteta nanesena, a za koje je odgovorna Hidroelektrana Piva.

Ne propustite