DOBRE VIJESTI ZA SVE PROIZVOĐAČE: Osiguran plasman za oko 90 posto ovogodišnjeg uroda maline u BiH

Bosna i Hercegovina
DOBRE VIJESTI ZA SVE PROIZVOĐAČE: Osiguran plasman za oko 90 posto ovogodišnjeg uroda maline u BiH
Godišnja konferencija proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća održava se danas na Ilidži pod motom "Ima li još vremena za bh. malinu", u organizaciji Caritasa Švicarske, USAID/Sweeden Farma 2 projekta i Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Godišnja konferencija proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća održava se danas na Ilidži pod motom "Ima li još vremena za bh. malinu",  u organizaciji Caritasa Švicarske, USAID/Sweeden Farma 2 projekta i Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Savjetnik za proizvodnju jagodičastog voća Caritasa Švicarske Dževad Lavić izjavio je za Fenu da je cilj konferencije otvoriti dijalog proizvođača i otkupljivača kako bi im bilo jasnije da jedni bez drugih ne mogu, te da bi bila iznađena što bolja rješenja za tu oblast.

"U okviru konferencije bit će održan okrugli sto na kojem će biti usvojeni zaključci koji će biti upućeni nadležnim ministarstvima s prijedlozima za pomoć bh. poljoprivrednim proizvođačima u vezi s nastalim štetama."- rekao je Lavić.

Dodao je da im je namjera stabilizovati cijene, odnosno pronaći bolje šanse za bh. poljoprivrednike u oblasti jagodičastog voća.

Lavić je naglasio da je ove godine plasman za oko 90 posto uroda maline u BiH riješen. 

"BiH proizvodi dovoljne količine maline te se treba fokusirati na metodologiju uzgoja kako bi na tržištu ostali dominantni o pitanju kvaliteta:" - pojasnio je Lavić.

Smatra da  neće biti problema s plasmanom maline jer s povećanjem broja proizvođača raste i broj otkupljivača koji garantuju siguran plasman.

Ne propustite