Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Bosna i Hercegovina
Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
Počela je dvodnevna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Ferderacije BiH u čijem su najavljenom dnevnom redu ovogodišnji program rada Predstavničkog doma, nekoliko zakonskih rješenja u formi nacrta te predložena zaduženja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Počela je dvodnevna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u čijem su najavljenom dnevnom redu ovogodišnji program rada Predstavničkog doma, nekoliko zakonskih rješenja u formi nacrta te predložena zaduženja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Program rada Predstavničkog doma, po riječima predsjedavajućeg Edina Mušića, zasniva se na zakonima iz Reformske agende, koji će, kako se on nada, stvarati bolji poslovni ambijent.

Među tim aktima su novi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, o kojima će se u formi nacrta izjašnjavati poslanici na ovoj sjednici.

Temeljni cilj rješenja u Nacrtu zakona o doprinosima, koji je utvrdila Vlada FBiH, jeste da uz nižu zbirnu stopu doprinosa i istodobno proširenje osnovice za obračun doprinosa, te povećanjem obuhvata obveznika doprinosa, uz zadržavanje neutralnog uticaja na prihode vanbudžetskih fondova, bude smanjena rigidnost sistema doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i Evropi.

Predloženim rješenjima ukidaju se doprinosi na teret poslodavca, a zbirna stopa doprinosa se smanjuje sa sadašnjih 41,5 posto na 33 posto. Istodobno je proširena osnovica za obračun doprinosa, osim na plaće i na naknade za topli obrok, prijevoz i regres.

Budući da je Vlada ocijenila da postojeći sistem poreza na dohodak u FBiH ne osigurava zadovoljavajući nivo pravičnosti u oporezivanju, utvrđeno je da je potrebna njegova reforma te je predloženo novo zakonsko rješenje.

Nacrtom zakona o porezu na dohodak zadržan je koncept postojećeg, s tim da je sada fokus na otklanjanju nedorečenosti, proširenju porezne osnovice dohotka većim obuhvatom izuzetih prihoda, smanjenju nameta poreza na niska primanja ili njihovo ukidanje, uvođenju metodologije i mehanizama koji pružaju podršku borbi protiv porezne evazije i sive ekonomije.

Predstavnički dom na ovom zasjedanju treba  da se očituje također o zakonima o mirnom rješavanju radnih sporova i liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Razmatrat će se i predložena zaduženja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Razvojnu politiku javnih finansija i Projekt podrške zapošljavanju.

Ne propustite