Našli raspadnuti leš pa ga ostavili u stanu još dva dana: Komšiluk se danima bori sa smradom, boje se zaraze

Region
Našli raspadnuti leš pa ga ostavili u stanu još dva dana: Komšiluk se danima bori sa smradom, boje se zaraze
Komšiluk, koji se danima bori s neizdrživim smradom i u svoje stanove ulaze s kirurškim maskama, čitavog su vikenda očajno nazivali sve institucije kojih su se mogli sjetiti, no sve je bilo uzalud.

Iako je pronađena mrtva još u subotu u podne, tijelo 53-godišnje I.M., koja se najvjerojatnije mjesecima raspadala u svom stanu na zagrebačkoj Trešnjevci, tek je u ponedjeljak oko 13 sati odvezeno na obdukciju.

Komšiluk, koji se danima bori s neizdrživim smradom i u svoje stanove ulaze s kirurškim maskama, čitavog su vikenda očajno nazivali sve institucije kojih su se mogli sjetiti, no sve je bilo uzalud.

U nekom trenutku su zvali i kabinet ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. "Tamo su nam rekli da se neće oni valjda baviti odvozom leševa“, rekla je za 100posto stanarka zgrade u Tratinskoj ulici Nives Bujas. 

Upravo je ona u subotu nazvala policiju kako bi prijavila smrad i golemi roj muha koje dolaze iz stana iznad njenog.

Stanari strahuju od zaraze
"To je bilo strašno. Policija je došla i odlučili su da će provaliti u stan. Tamo su našli mrtvo tijelo naše susjede. No, nakon toga su ponovno zabravili stan i otišli! Zamislite kako nam je bilo živjeti, spavati cijelog vikenda znajući da se iznad nas i dalje nalazi leš koji je, po svemu sudeći, tu mjesecima", kaže Nives Bujas.

O stanju u kojem se leš nalazio dovoljno govori činjenica da je prije ulaska pogrebnika u stan morala biti provedena temeljita deratizacija i dezinsekcija.

Nives Bujas zbog neizdrživog smrada hoda s maskom, kao i drugi stanari zgrade u Tratinskoj ulici

Stanari zgrade sada strahuju od moguće zaraze, a posebno ih smeta što im nitko od odgovornih nije bio od pomoći.

"Zvali smo i dežurnog epidemiologa koji je bio u nevjerici kada smo mu ispričali da je leš još uvijek tu, no nije nam mogao pomoći", rekla je Bujas.

Iskusni inspektor nikad nije čuo za nešto slično
Umirovljeni policijski istražitelj i šef ekipe za očevid iz zagrebačke Đorđićeve ulice Branko Lazarević kaže kako se u svojoj dugogodišnjoj karijeri nikada nije susreo s takvim slučajem.

"Uvijek je znalo biti osoba koje su dugo bile mrtve u stanu. No, kada god bi ih pronašli, bilo to vikendom, usred noći ili blagdanom, odmah se radila dezinsekcija te se odmah nakon očevida pristupalo iznošenju leša. Nikada nisam čuo da se leš ostavlja danima u stanu", rekao nam je Lazarević ne skrivajući čuđenje.

Od susjeda doznajemo kako su pokojnu I.M. posljednji put vidjeli u jesen. Imala je psihičkih problema te je kolima Hitne pomoći odvezena u zagrebačku psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan na Jankomiru.

Komšije su mislile da je pokojnica na psihijatriji
Posljednjih mjeseci iz njezina stana nije dopirao nikakav zvuk, čak ni puštanje vode iz vodokotlića, zbog čega su mislili da nije doma. Tek je stravično otkriće pokazalo da je nesretna žena čitavo to vrijeme bila u stanu mrtva.

Od komšija doznajemo i kako je pokojnica, uz psihičke probleme zbog kojih je znala raditi ekscese, bila socijalni slučaj.

Znali su je viđati kako sakuplja plastične boce. Navodno nije imala hrvatsko državljanstvo, već je punih dvadeset godina bila „stranac na privremenom boravku u RH“, a inače je iz Bosne i Hercegovine.

Nakon otkrića leša susjedu Nives nazvao je muškarac koji se predstavio kao brat preminule žene te se raspitivao o njoj, no nije se pojavljivao na adresi.

Uz to, pokojnica je proteklih godina u nekoliko navrata bila u sukobu sa zakonom, pa su čest gost stana na Tratinskoj bili i policijski istražitelji. Do prije nekoliko godina o njoj se brinula sestra koja je preminula.

Tijelo pokojne I.M. prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku gdje će se obdukcijom utvrditi točno vrijeme i uzrok smrti, piše 100posto.

Ne propustite