Bijela kuga u BiH i Srbiji: Parlamenti na isti dan PLANIRAJU pomoći hiljadama parova koji ne mogu imati djecu!

Tema sedmice
Bijela kuga u BiH  i Srbiji: Parlamenti na isti dan PLANIRAJU pomoći hiljadama parova koji ne mogu imati djecu!
Jedan od velikih problema, kako ističe, je i neplodnost, s kojim se, prema procjenama, bori više od 15 posto stanovništva u našoj zemlji.

Hiljade parova u Bosni i Hercegovini i Srbiji ne može imati djecu, zbog čega obje zemlje poduzimaju aktivnosti u pokušaju da pomognu povećanje nataliteta. Zanimljvio je da će sutra Parlament FBiH, ali i Skupšitina Srbije raspravljati o zakonima o potpomonutoj oplodnji. Oba predviđaju značajnu pomoć građanima koji se suočavaju da reproduktivnim problemima.

U BiH je već odavno na sceni bijela kuga, sve je manje rođenih beba, a broj umrlih iz godine u godinu se povećava, zabrinjavajući su podaci Agencije za statistiku BiH.

U Bosni i Hercegovini je 2015., prema statističkim pokazateljima, registrirano 28.906 živorođene djece, što, u odnosu na 2014., pokazuje pad od 1,17 posto. Iz Agencije navode da je 2015. umrlo 37.070 osoba, što, u odnosu na godinu ranije, pokazuje rast broja umrlih za 6,45 procenata.

Irfan Lazović, izvršni direktor "Bahceci centra", klinike za vantjelesnu oplodnju u BiH, ističe da loša demografska slika i negativan prirodni priraštaj govore o nephodnosti izrade populacijske politike na nivou države ili entiteta, kojom bi se, uvažavajući posebnosti naše zemlje, provodila ekspanzivna, pronatalistička politika i nužnost podupiranja većeg broja porođaja i materijalne stimulacije majki i djece.

- Utvrđivanjem zakonskog okvira stvorila bi se i obaveza institucija da krenu u sistemsko i dugoročno rješavanje problema nataliteta, ali i snažniji anagažman radi pronalaženja finansijskih sredstava za razvoj društvene zajednice u cjelini i za postizanje opće materijalne zbrinutosti porodice i pojedinca – govori Lazović.

Jedan od velikih problema, kako ističe, je i neplodnost, s kojim se, prema procjenama, bori više od 15 posto stanovništva u našoj zemlji.

- Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja nema zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Nepostojanje politike finansiranja i nedostatak finansijskih sredstava predstavljaju prepreku onima kojima je tretman potreban. U fokusu politike zdravstva treba biti zaštita prava pacijenta i omogućavanje prava na izbor ustanove u kojoj će se obaviti tretman – pojašnjava Lazović.

I skupština Srbije počeće sutra raspravu o 57 amandmana podnijetih na Predlog zakona o postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje koji predviđa osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, i čuvanje embriona.

Odredbe tog zakonskog predloga odnose se na bračne i vanbračne partnere, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Nova rešenja utvrđuju pravila rada i državnih i privatnih klinika, takozvanih centara za biomedicinski potpomognutu oplođenju, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.

Ne propustite