Vučić se okreće PROTIV RUSA: Putinovi naftaši izazvali paniku u Srbiji!?

Region
Vučić se okreće PROTIV RUSA: Putinovi naftaši izazvali paniku u Srbiji!?
NIS je Naftna industrija Srbije, ali riječ je o tvrtki u većinskom ruskom vlasništvu, što cijeloj priči daje ozbiljan politički značaj. Naime, poznavatelji prilika u Beogradu tvrde da se takvi naslovi, pa čak ni u formalno neovisnom Blicu, ne pojavljuju ako o tome nije obaviješten Ured premijera Aleksandra Vučića. Problem je to što Gazpromneft, većinski vlasnik NIS-a, u istraživanju i eksploataciji nafte koristi frakturiranje. Riječ je o proizvodnom procesu koji nailazi na brojne kritike, ali se koristi u mnogim dijelovima svijeta - između ostalog, zaslužan je za američku neovisnost u proizvodnji nafte

Velik naslov dominirao je jučer na naslovnici beogradskog dnevnog lista Blic: “NIS uništava srpska naftna polja”.

NIS je Naftna industrija Srbije, ali riječ je o tvrtki u većinskom ruskom vlasništvu, što cijeloj priči daje ozbiljan politički značaj. Naime, poznavatelji prilika u Beogradu tvrde da se takvi naslovi, pa čak ni u formalno neovisnom Blicu, ne pojavljuju ako o tome nije obaviješten Ured premijera Aleksandra Vučića. Problem je to što Gazpromneft, većinski vlasnik NIS-a, u istraživanju i eksploataciji nafte koristi frakturiranje. Riječ je o proizvodnom procesu koji nailazi na brojne kritike, ali se koristi u mnogim dijelovima svijeta - između ostalog, zaslužan je za američku neovisnost u proizvodnji nafte.

Blic ističe da se frakturiranje kod njih koristi za povećanje eksploatacije nafte te da se Srbija nalazi pred ozbiljnim energetskim problemom jer bi zato do 2021. mogli ostati bez vlastite proizvodnje nafte koja sada iznosi milijun tona. Sve su te informacije potvrdili bivši zaposlenici NIS-a koji su dobili otkaz, kako tvrde, čim su o tome obavijestili vrh kompanije. A njihove prigovore potvrđuju i stanovnici vojvođanskih naselja u blizini naftnih polja, koji tvrde da se uništava lokalna infrastruktura. U NIS-u, jasno, sve opovrgavaju.

Srbija je NIS prodala Rusima za “sitni novac” te je nad njim izgubila kontrolu i stoga je energetski ovisna o Moskvi, što je jedan od razloga zbog kojih mora paziti da odnosi budu korektni. Osim toga, prodaja NIS-a bila je jedan od načina da se osigura stalna ruska podrška neulasku Kosova u UN.

Ne propustite