Kada shvatite da nije samo faza: "Loše raspoloženje preraslo je u NEUROLOŠKI POREMEĆAJ""

Porodica i zdravlje
 Kada shvatite da nije samo faza: "Loše raspoloženje preraslo je u NEUROLOŠKI POREMEĆAJ""
Počela se bojati, postajala je čudna, cmizdrava i neprepoznatljiva, međutim sve smo to nekako povezivali s fazom koja će očito proći kako je i došla.

 

O iskustvu koje je od "običnog" napada dječje šize doveo do hospitalizacije, a potom i dijagnoze PANDAS mama je pisala u nekoliko članaka, a o samom dijagnozi progovorila je i pedijatrica iz Marylanda dr. Vickers koja se u svojoj praksi već susrela s nekoliko djece s ovom dijagnozom i sve ih je uspješno uspjela izliječiti.

"Naša petogodišnja kćer uvijek je bila vedra, vesela i prilično samostalna sve dok nije odjednom počela piškiti u krevet. Počela se bojati, postajala je čudna, cmizdrava i neprepoznatljiva, međutim sve smo to nekako povezivali s fazom koja će očito proći kako je i došla. Sve dok jedan dan nije napravila groznu scenu - htjela je ići piškiti i ja sam je samo pogledala i uputila je u toalet, kako to sama radi već tako dugo. Rekla mi je da se boji, da ne može ići sama, počela je plakati i upiškila se preda mnom. U tom sam trenutku shvatila da nešto stvarno nije u redu.", napisala je to Crystal Henry, mama iz Teksasa koja uz 5-godišnju Violet ima još jedno dijete, i koja je, zajedno sa svojim suprugom, odlučila potražiti pomoć za svoju kćer.

PANDAS je Pedijatrijski Autoimuni Neuropsihijatrijski poremećaj obično povezan sa Streptokokom, ali ne mora nužno doći samo od streptokoka, istakla je. Postoje oblici koji su nastupili uslijed neke druge virusne ili bakterijske infekcije, a obično se otkriva baš zato što akutno utječe na promjene ponašanja. PANDAS naime izaziva upalu mozga koja pak utječe na značajne promjene ponašanja te vodi do raznih neuroloških poremećaja - od laganijih kao što su tikovi, bojažljivost, sramežljivost, anksioznost, noćno mokrenje i poremećaji sna, do toga da dijete više nije u stanju izvesti neke radnje koje zahtijevaju motoričke vještine, a koje je ranije dobro obavljalo.

"Dobra je vijest da lijeka ima, da se dijete može vratiti u svoje prvotno stanje, ali je loše to što se dijagnoza, terapija i liječenje odvija za svako dijete ponaosob jer ista terapija neće pomoći svima.", objasnila je mama Crystal opisujući kako se njena kćer trenutno liječi.

Pet kriterija za sumnju na PANDAS

"Neće svako dijete nakon zaraze streptokokom završiti s ovom dijagnozom. Moguće je da cijeli razred ima upalu grla, svi od streptokoka, a da PANDAS zaradi tek jedno ili najčešće - nijedno dijete. Dijagnoza nije toliko česta (doduše, čini se da je u Americi ipak malo poznatija nego u Europi) pa stoga ne treba od svake infekcije raditi paniku.", naglasila je dr. Vickers te spomenula da postoji pet kriterija koji moraju biti prisutni prije nego se sumnja da je PANDAS: ozbiljna promjena u opsesivno / kompulzivno ponašanje ili tik, naglo nastupanje simptoma, pacijent s prijelaznom dobi, povijest streptokoknih infekcija te mješavina drugih neuroloških simptoma kao što je gubitak apetita, mokrenje u krevetu, smanjenje školske učinkovitosti i regresije ponašanja."

A zašto su neka djeca podložnija ili ne ovisi prvenstveno u njihovom imunološkom sustavu i načinu na koji se imunitet brani od virusa.
 

Ne propustite