U ovoj zemlji žive s mrtvima i svakodnevno ih hrane (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Čudne priče
U ovoj zemlji žive s mrtvima i svakodnevno ih hrane (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Kada neko umre, kod nas ga poslije par dana sahrane, pokopaju ili kremiraju.

Kada neko umre, kod nas ga poslije par dana sahrane, pokopaju ili kremiraju. Međutim, nije baš tako u svim kulturama. U Indoneziji stanuju sa umrlima i ponašaju se prema njima kao da su još živi.

Na ostrvu Sulavesi, postoji narod Torajan, čiji stari umiru u svojim domovima i ostaju sa porodicama godinama kasnije. U njihovoj kulturi mrtvaci se tretiraju kao bolesni ljudi, sve dok ih ne sahrane, a oni to ne žele da učine, prenosi Blic.

Tijela umrlih su premazana formalinom, kako bi bilo spriječeno propadanje, i oni su smješteni u posebnu prostoriju, gdje "žive" na svoj način.

Rođaci im tamo dva puta dnevno donose hranu, piće ili cigarete, redovno ih kupaju i mijenjaju im odjeću. Imaju čak i jednu kantu u ćošku, koja predstavlja toalet.


Mrtvace ne ostavljaju same, jer vjeruju da će ih njihov duh učiniti uznemiravati ili im učiniti nešto loše. Stoga, čuvari uvijek i pričaju sa njima, dovode im goste u posjetu i postavljaju im pitanja.

Sahrane u Torajana su komplikovane, i dosta skupe, pa oni koji nemaju novca, odlučuju da umrli ostanu u kući. Ceremonije posljednjeg ispraćaja kod njih često traju danima, dolaze rođaci iz cijelog svijeta, i žrtvuju se stotine životinja.

Ekipa BBC-ija je posjetila jednu ženu na ostrvu u čijoj kući već 12 godina "boluje" njen otac Paulo Karinda. Na pitanje zašto nije sahranila oca i još ga njeguje kao bolesnika, Mamak Lisa odgovara da joj je to teško.

- Njegovo prisustvo mi je pomoglo da lakše podnesem njegov odlazak. Ako ga sada kremiramo, osjećaćemo jednak bol kao da se sada upokoio. Ne bismo imali dovoljno vremena da se naviknemo na bol i odvajanje - objašnjava Lisa.

 

 

 

Ne propustite