NAJVEĆE TAJNE OTPISANIH: Zašto se serija baš tako zvala, ko je bio ozbiljno bolestan na snimanju i kako je snimljena scena u kanalizaciji! (VIDEO)

Sjećate li se
NAJVEĆE TAJNE OTPISANIH: Zašto se serija baš tako zvala, ko je bio ozbiljno bolestan na snimanju i kako je snimljena scena u kanalizaciji! (VIDEO)
Uz seriju “Otpisani” i njen nastavak “Povratak otpisanih” su odrastale generacije gledalaca, a čak i sada, više od 40 godina nakon premijere, serija i dalje privlači veliku pažnju.

Uz seriju “Otpisani” i njen nastavak “Povratak otpisanih” su odrastale generacije gledalaca, a čak i sada, više od 40 godina nakon premijere, serija i dalje privlači veliku pažnju. Međutim, rijetko se priča o nepoznatim detaljima sa snimanja, a Voja Brajović je svojevremeno otkrio neke od najvećih tajni čuvenog serijala.


Brajović je ispričao da je tokom snimanja postao zvijezda, ali da nikada nije bio siromašniji, kao da nije imao para ni za hljeb.

– Kaskaderi su zarađivali mnogo više od nas. Oni su naplaćivali po padu i najviše su zaradili, a mi smo ostali siromašni. Mislim da nikada nisam bio siromašniji nego tada. Potpisivali smo ugovore za male pare, znali smo koliko otprilike jedna epizoda filmskog snimanja košta – ispričao je čuveni Tihi i objasnio kako su “pregovori” sa producentima izgledali.


– Onda ti neki tamo kaže: “Ako nećeš ti da potpišeš, ima ko hoće za te pare”. Nisam imao hleba da jedem – rekao je Voja ali i priznao da su glumci sve to kasnije nadoknadili, kada su za “Povratak otpisanih” skoro “odrali” producente visokim honorarima.

Ono što malo ljudi zna je i činjenica da je Brajović bio veoma bolestan tokom snimanja.

– Pre toga sam igrao u “Šeširu profesora Vujića” i tada sam imao tešku tuberkulozu pluća, a i “Otpisane” sam počeo tako da snimam i imao sam kutijicu sa lekovima koje sam morao da pijem do izvesnog vremena – otkrio je Voja Brajović.

 

Postoje razne teorije kako je serija dobila ime, a ovo je prava istina… i mnoge će iznenaditi.

– “Otpisani“ su se zvali jer je trebalo da u svakoj od tih 13 epizoda, koliko je bilo planirano, pogine po jedan od 13 glavnih likova, koji su dali živote za slobodu. Pošto je serija bila izuzetno gledana, odlučeno je da ipak neki od njih ostanu živi. Ova serija nikada nije bila ideološki obojena i zato verovatno nikad nije prikazana u Sovjetskom Savezu, ali je zato u Kini bila velika pomama, kao za “Valterom”, samo što je ovde to manje poznato – izjavio je Brajović.

Mnogima je legendarna scena u kanalizaciji i najomiljenija, a iza nje se krije veoma zanimljiva priča.

– Mi smo scenu u kanalizaciji snimali u bazenu u studiju “Avala filma”, gde je Veljko Despotović, jedan genije, napravio scenografiju, a to znači da se ta kanalizacija mogla snimati sa svih strana i sklanjali su po potrebi te blokove koji su bili zidovi tog kanala kako bi se stekao utisak da je to zaista prava kanalizacija. Veljko je to obojio, pa je sekao neko sveže povrće i bojio da bi to izgledalo kao da su sveže fekalije, a da nikom ne naškode. Da bih ja bio zaštićen, obukli su mi ronilačko odelo i preko toga radnički kombinezon, međutim, kako sam ja skočio u vodu, tako su svi ostali skočili u vodu ali bez ičega, da se ne proslavim samo ja, nego da i oni učestvuju u tome. Takve stvari se danas više nikako ne mogu uraditi – zaključio je Brajović.


 

 

 

 

Ne propustite