ISTRAŽUJEMO Kako je bivša uprava perspektivne kompanije UNIŠTAVALA PROIZVODNJU I GOMILALA DUGOVE!?

Tema sedmice
ISTRAŽUJEMO Kako je bivša uprava perspektivne kompanije UNIŠTAVALA PROIZVODNJU I GOMILALA DUGOVE!?
Dugovali su nam i po sedam plaća, neredovno su plaćali dopronose pa nismo mogli ovjeravati knjižice. Za to vrijeme firma je mogla imati posla i zarađivati – prenio nam je izvor.

Velikokladuška kompanija „Saniteks“ iako perspektivan proizvođač i prijeratni gigant  je prije dolaska novog vlasnika, gomilala je dugove prema radnicima, državi i dobavljačima da bi, kako saznaje Novi.ba, krajem 2013. godine imala samo prema Poreznoj upravi FBiH dug od 1,7 miliona maraka! Naš portal je već objavio dio istraživanja o svjesnom uništavanju ove vrlo perspektivne kompanije.

Poslovanje ove firme je već pod lupom istražnih organa, ali razmjere obezvrijeđivanja se još uvijek utvrđuju. Bivša uprava Saniteksa je, kako su nam prenijeli, pod uvjetom anonimnosti dobro upućeni izvori imala katastofalan odnos prema radnicima, praveći stalno dugovanja za plate i doprinose.

  • Dugovali su nam i po sedam plaća, neredovno su plaćali dopronose pa nismo mogli ovjeravati knjižice. Za to vrijeme firma je mogla imati posla i zarađivati – prenio nam je izvor.

Osim toga, ova firma, inače  jedan od najvećih proizvođača sanitetskog materijala u regiji, godinama, iako je to bilo neophodno nije ulagala u održavanje proizvodnje i pogona.  Naprotiv, mašine su prodavane!?

- Najbolji primjeri takvog odnosa se ogledaju u lokacijama „Hresna“ i „Poljice“. Nije bilo investicija u pogledu modernizacije proizvodnih pogona odnosno mašina, kotlovnica, kompresora. Konstantno smo imali smanjenje broja uposlenih u proizvodnom sektoru kao i njihovih ličnih primanja uz istovremeno povećanje uposlenih u „administraciji“ i njihovih ličnih prihoda – ističu naši sagovornici. Dobro upućeni iz ovog dijela BiH smatraju da se radi o ozbiljnoj aferi koja bi mogla potresti politički i ekonomski estabilišment, na sličan način kao što je to i afera sa propasti Agrokomerca. Nastavit će se...

Ne propustite