JEDNA OD NAJVAŽNIJIH NOĆI U ISLAMSKOM KALENDARU: Muslimani u nedjelju obilježavaju Lejletu'l-miradž

Bosna i Hercegovina
JEDNA OD NAJVAŽNIJIH NOĆI U ISLAMSKOM KALENDARU: Muslimani u nedjelju obilježavaju Lejletu'l-miradž
Muslimani širom svijeta u nedjelju obilježavaju jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Miradž.

Muslimani širom svijeta u nedjelju, 23. aprila 2017. godine, obilježavaju jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Miradž. 

Noć Lejletul-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine. Božiji Poslanik je te noći najprije nošen od Časnog Hrama u Mekki do džamije El-Aksa u Jerusalemu, a potom uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa (Lotosa nad sedmim nebom) ili još bliže Uzvišenom.   

Tu se Poslanik susreo sa nekim poslanicima, a razgovarao je i sa Uzvišenim Bogom.   Na miradžu su objavljena posljednja dva stavka poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na miradžu u namazu se uči tkzv. ettehijat, na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza.

Prema islamskim učenjacima, poslanik Muhamed a. s. je na Miradžu vidio velike znakove i velika znamenja poput Dženeta (Raja) i Džehenema (Pakla). 

 

Ne propustite